Европа спира износа на оръжие за Турция, България не

© Общество

България ще продължи да изнася оръжие за Турция. Това съобщи лично премиерът Бойко Борисов мялка слуд кята европейските лидери потвърдиха решението си за въздържане от военен експорт докато продължава операцията на Анкара срещу кюрдите в Сирия.

След спиране на огъня не виждам смисъл да наложим такова оръжейно ембарго, за българската военна промишленост“, коментира Борисов в Брюксел.

Спира ли огънят обаче?

След преминалата в доста напрегната атмосфера среща между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и вицепремиера на САЩ Майк Пенс, посветена на операцията на турската армия в Северна Сирия, излезе информацията, че страните са постигнали споразумение за прекратяване на турската военна операцията в Северна Сирия. В отговор на това САЩ трябва да прекрати по-нататъшните санкции срещу Турция.

Според турски източници обаче не става дума за прекратяване на военната операция, а само за временно спиране на сраженията.

„Ще дадем отсрочка в разстояние на 120 часа (пет дни) на военната операция „Извор на мира“, за да се изтеглят кюрдските сили. Това не означава спиране на огъня, а само временно спиране на военните действия. Операцията „Извор на мира“ ще приключи едва когато всички терористични сили се изтеглят от района„, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

ЕС реши, че страните членки по своя преценка ще прекратят или ограничат само до текущи сделки износа на оръжие за Турция

Франция, Германия, Италия, Холандия,  Финландия и Швеция бяха първите държави, които категорично обявиха, че ще наложат национално ембарго върху оръжейния си експорт за Турция. Последваха ги и още страни. По този начин те показват, че не приемат операцията срещу контролираните от кюрдите североизточни райони на Сирия.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви в Брюксел, че страната ни  има договори за износ на оръжие за Турция на стойност 3 милиона долара

Общество ОРГ
Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!