Европейския парламент призова ЕК да субсидира фермерите в съюза заради митата от САЩ

© Общество

Депутатите в Европейския парламент останаха единни в позицията си, че Европейската комисия трябва да помогне на фермерите в съюза заради митата на САЩ

По-рано през годината на 18 октомври президентът на щатите – Доналд Тръмп въведе 25% мита на френските вина, испанския зехтин, италианските сирена, както и още селскостопански продукти.

Президентът на САЩ – Доналд Тръмп

Санкациите от страна на САЩ бяха в отговор на незаконно отпуснати субсидии на компанията производител на самолети – „Еърбъс“, според щатите. Световната търговска организация одобри санцкиите с оглед загубите на американската компания „Боинг“

Загубите на ЕС от санкциите на САЩ се изчисляват на 6,8 милиарда евро. Сред приоритетите, които европарламента предлага на ЕК за справяне с проблема са субсидиране най-тежко засегнатите сектори, частно складиране, изтегляне на пазара и инструменти за справяне с нарушенията.

В препоръките на евродепутатите влизат още поощряване на износа, преправяне на правилата за финансиране, свързани с промоцията на дадени артикули. По-гъвкави правила, за да могат износителите да се пренасочат към алтернативни пазари. Бюджетът за земеделие в ЕС също не трябва да се намаля, казват евродепутатите.

На фона на всичко това преди 2 дни имаше голям протест на над 1000 трактори в големи европейски градове като Дълбин, Берлин и Париж за кризата в която стопанствата им се намират.

Сред най-засегнатите страни към момента са Обединеното кралство, Франция, Испания, Италия, Германия и Ирландия, които преди санкциите имаха износ от над 3 и половина милиарда евро. Целият Европейския съюз пък имаше селскостопански износ към САЩ през 2018г. – 22,3 милиарда евро, което прави Америка най-добрата страна за износ на такъв тип продукция от ЕС.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!