„Томас Кук“ удари туризма у нас с неочаквана сила, фалира български туроператор

© Общество

Земетресение със сила 9 по Рихтер. Така български туроператор описа случващото се в българския туризъм след фалита на британския туроператор „Томас Кук“. Фирмата плаща резервациите си с два месеца назад – след свършване на сезона. Тоест, сезон 2019 ще остане неплатен за една немалка част от хотелите по Черноморието.

През днешния ден фалит обяви една от най-големите туристически компании у нас – „Астрал Холидейз“. Те бяха официалният представител на британския туроператор Томас Кук за България.

58 хотела в курортите Слънчев бряг и Златни пясъци са разчитали основно на туристи от „Томас Кук“

Десетки по-малки хотели са допълвали резервациите си с такива от британския туроператор, но имат и други туристи. Въпреки това ударът е за всички.

Загубата само от резервации е около 100 милиона евро. И това са само директно загубените пари, които хотелите едва ли ще си получат обратно, въпреки че се обещават компенсации след 4-5 години.Това заявиха за Общество ОРГ от Асоциацията на българските туроператори.

Какво ще направи България?

Към момента се говори за евентуално сключване на задължителна застраховка, която да предпазва от подобни „земетресения“ в бъдеще.

Туристите, които британската компания водеше в България, бяха между 350 000 и 450 000 на година. По време на фалита в България се намираха около 2500 клиенти на „Томас Кук“

Общество ОРГ
Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!