МРРБ публикува финалните тарифи на тол таксите при старта на тол системата на 1 март

Рамка, която ще следи за преминаването на коли за тол системата на автомагистрала © Общество

МРРБ публикува официално тарифите на тол таксите, които ще бъдат въведени при започването на тол системата на 1 март, 2020г.

В последния ден на миналата седмица Ви информирахме за договорката на превозвачите с Министър-председателя Бойко Борисов за тарифите и обхвата на тол системата у нас, каto публикувахме детайлно съответните им стойности.

Късно вчера от МРРБ публикуваха официално на интернет страницата си : ПРОЕКТ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ТАРИФАТА ЗА ТАКСИТЕ, КОИТО СЕ СЪБИРАТ ЗА ПРЕМИНАВАНЕ И ПОЛЗВАНЕ НА РЕПУБЛИКАНСКАТА ПЪТНА МРЕЖА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 370 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2019 Г. ( ДВ, БР. 101 ОТ 2019 Г.)

Ето и въпросните удобрени тарифи, които съвпадат на 100% с публикуваните от нас в петък:

На страницата на проекта на постановлението на МС за изменение на тарифите за тол таксите може да видите още оценка на въздействието, Становището на администрацията на Министерския съвет и Доклаът за изменението.

В тях обобщено става ясно това, което се говори на срещата между превозвачите с премиера – че въпросните тарифи ще бъдат въведени тестово от пускането на тол системата до 1 юни и, че въпросните няма да повлияят на цените на стоките и услугите в страната.

Естествено има и разчет на полученото за държавата, което се очаква с въпросните цени и обхват да е около 450 млн. лв.

Може да видите и изказването на проф. Олег Асенов, който е бивш шеф на Националното тол управление и към момента в УС на АПИ за това, че тол системата у нас ще е една от най-икономичните с 15% от приходите й, които ще се дават за самоиздръжка. Сметките му обаче отново не излезнаха, след като само за 2019г. сме дали 200 млн. лв. за същото или около 50% от приходите през първата година на все още нестартиралата тол система.

Общество ОРГ

Print0

Коментари · 2

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • Avatar 14 ян. 2020 в 12:20

    С тези цени нещта вече са добре. Въпросът е дали има смисъл от тол системата за държавата при това положение?

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!