Финансирането на районите в София разделено на "наши" и "ваши"

Столичен Общински съвет- Йорданка Фандъкова © Общество

Столичният кмет отрече да има разделение, но фактите сочат обратното.

След като през миналата седмица в Столичния общински съвет се гласува бюджетът на София за текущата година, стана ясно и какви финанси се дават на районите в София, като както винаги най-голям интерес има около големите такива.

Eто какво ще включва бюджет 2020г. за районите кметове в столицата в цифри:

36 млн. лв. за ремонт в 26 училища, детски градини и ясли – всички в райони управлявани от кметове на ГЕРБ, без „Средец“

Изключението тук е бившият енергиен министър Трайчо Трайков, който стана кмет на район „Средец“ от „Демократична България“, където е плануван ремонт на Френската гимназия.

За въпросният факт свидетелства интервю пред медиите на районния кмет на райоен „Лозенец“ – Константин Павлов от „Демократична България“, който казва, че всчики предложения за проекти, които е направил към Столична община за ремонт на сградата на 139-о училище „Захари Круша“ на бул. „Арсеналски“, което още се отоплява с нафта, отказан е проект за реновиране на 120-о училище „Г.С. Раковски“, което е паметник на културата и което въпреки скорошен ремонт отново има предписания за спешно укрепване, както са отказани и исканията за извършване на одобрения проект за 35-то училище от 2012г., както и за още няколко проекти за училища и детски градини в квартала.

Над 1 млн. лв., са дадени за ремонт на зоната на маймуните в зоопарка. При положение, че аз съм изискал канализация в новите квартали „Кръстова вада“ и „Витоша“, които не са отпуснати, а въпросните нямат такава. Не знам защо това не е включено при нас, но се радвам, че поне нашите братовчеди ще живеят в европейско, добре изглеждащо, климатизирано и вентилирано място“,

заяви кмета на район „Лозенец“ – Константин Павлов.

Росина Станиславова, която също е от листата на „Демократична България“ е избрана за кмет на район „Красно село“. И според нея общината „мери с двоен аршин“. Проектите и при нея са неодобрени в почти пълния им списък:

Ремонт на 8 ДГ „Проф д-р Елка Петрова“, на 25-о училище „Петър Берон“, спешното укрепване на 162 ДГ „Вихрогонче“, изграждането на два училищни салона, и още предвидени ремонти на училища и детски градини по документи.

„Голяма беше изненадата за нас, когато нито тези пари бяха заложени в новия бюджет, нито новите нужда на стойност 7,33 млн. лв“,

заявява кмета на район „Красно село“ по повод това, че проекти, които са спечелени по-рано от предишния кмет на района – Христо Апостолов от ГЕРБ, които са започнали като изпълнение, въобще не са предвидени в новия бюджет.

В същото време същият Христо Апостолов, който е бил предишен кмет на района заявява в интервю преди местните избори в края на миналата година:

За 4 г. обновихме 5590 кв. м. пътни настилки, 25 195 кв. м тротоари и 25 детски площадки,

заявява Апостолов.

Тоест, освен, че проекти за обновяване и ремонт на училища, детски градини, ясли и площадки масово се отказват на районни кметове, които не са от ГЕРБ, на тях е възможно да се спре и финансирането по вече спечелени и започнали проекти.

Същите проблеми вижда и кмета на район Слатина Георги Илиев, който също наследява кметството от кмет на ГЕРБ. И отново по същия начин уж удобрените ремонти на улиците „Атанас Узунов“ и „Велчо Атанасов“ – случайно липсват като продължаващо финансиране в новия бюджет. Единствените улици, които ще бъдат финансирани за ремонт в района са 2 от 41 искания от страна на кмета – за улиците „Николай Коперник“ и част от „Атанас Узунов“.

Подобни проблеми и в „бунтовническия Младост“

На втори поредни избори район „Младост“ избира районен кмет (този път арх. Стефан Стефанов), който е независим кандидат, който пък все печели срещу кандидат на ГЕРБ на балотаж. Затова и районът „си плаща“ за „бунтовническото си настроение“.

Уж вторият по големина квартал в града с население около 110 хиляди души в новия бюджет на столицата получава едва 1.05 от 471.2 млн. лв., предвидени за инвестиции в града.

За въпросните проблеми районните кметове на „Младост“, „Красно село“, Слатина“, „Лозенец“, „Средец“ и Оборище“ инициираха дебати в своите общини, в които обсъдиха с гражданите предвидените пари и удобрени проекти в техните райони, като почти всички от тях са заявили на гражданите защо според тях бюджетът за техните райони е „орязан“ по такъв начин, както и къде те могат да отстояват правата си.

Столният кмет Йорданка Фандъкова отрича обвиненията:

„Манипулират се хората, че нямало пари за кварталите и се делят районните кметове. Чух и коментари от типа „Признаваме, че работите, но не сте амбициозни“. За мен е важно да сме реалисти. И второто обвинение е, че не се насочват средства към кварталите. Това е страхотна манипулация, защото всъщност всички средства от бюджета са насочени към всички райони на София.

Парите не отиват някъде другаде, извън пределите на Столична община. Не приемам разделянето на хората на наши и ваши, значи наши са гражданите в районите с кметове от съответната политическа сила, а останалите са други. За мен гражданите на Столична община са всички в София и аз имам грижата и отговорността пред всички. Много манипулативно е да се взимат средствата само по някоя от програмите. Обикновено се взимат средствата за ремонти на уличната мрежа. 50 млн. лв. са насочени към текущите ремонти в 24 района на София , 20 млн. лв. към програмите на районните кметове.

Нека кметът на Младост да си свърши работата. 10 блока са в програмата за саниране, 10 млн. лв. са насочени към Младост и районният кмет бави процедурите , това не са ли пари за Младост“,

заяви столичния кмет – Йорданка Фандъкова

Тук обаче трябва да разграничим, че както не веднъж сме Ви информирали по темата, парите за саниране идват от МРРБ, и в частност от ЕС (виж тук). Освен всичко друго почти всички от въпросните ремонти на пътната мрежа за които говори г-жа Фандъкова, както и за техните районни кметове са в райони управлявани от ГЕРБ. Естествено всичко това би могло да бъде случайно. Знаем обаче, че в скандалните ситуации у нас случайностите по-скоро не са случайности. А междувременно дебати за разходването на средствата отпуснати за районните кметства управлявани от ГЕРБ в столицата – няма.

Общество ОРГ

Print0

Коментари · 1

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!