Франчайзът на Subway Bulgariа, собственост на арестувания собственик на TAD Group Иван Тодоров

© Общество

Какво знаем за Иван Тодоров?


Арестуваният за началството на фирма, която се занимава кибер рекет, според българската прокуратура – Иван Тодоров е на 40 години. По професия е програмист. Това обаче не го спира през 2008 година да отвори първият ресторант от американската верига Subway у нас. Той е отворен във Варна, България, точно пред адреса на сегашния офис на TAD Group за кореспонденция. 

След като „докарва“ веригата в България под ръководството на Тодоров у нас са отворени 40 ресторанта от нея, 24 от които негови лични. Към момента той остава едноличен собственик на фирмите „Събуей“ ЕООД, „Сабуей България“ Еоод, които държат правата за франчайза на веригата у нас. Интересното е ,че Тодоров държи правата за франчайз на веригата Subway и в Румъния, за което е собственик и на фирмата „Сабуей Румъния“ ООД.

Проверка в търговския регистър показва, че Тодоров има участие в 33 фирми, повечето от които имат еднолична негова собственост. Сред тях преобладават фирми за хотелиерство, ресторантьорство, наргилета и тютюневи изделия, а от 2014г. е регистрирана и TAD Group, но в Америка. Малко след това, Тодоров кани задържаният за хакерската атака спрямо НАП – Кристиян Бойков да работи за него. Фирмата е регистрирана с начален капитал от 190 000 лв, а Франчайз на собствената си фирма Тодоров отдава за България през 2016г., а след това започва да отдава нейни франчайзи за други държави спрямо желаещите.

 

Според последния отчет на дружеството  „TAD Group“, компанията има приходи от 214 хил. лв. за 2018 г., но те са само за българският клон на компанията на Тодоров. В сайта на „TAD Group“ се вижда, че клиенти на компанията са били големи търговски марки като OMV, „Овергаз“, държавната телевизия БНТ, A1, NET1 и други, като освен консултанските си и чисто софтуерни услуги за подобряване на киберсигурността на въпросните фирми, компанията на Тодоров се занимава и с разследване на хакерски атаки.

TAD Group

Какво следва за Тодоров и Бойков?

В интервю за националната телевизия направено преди около седмица, зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че в обвинението има освен извършител (за който вероятно ще бъде обвинен Кристиян Бойков) и подбудител (за която ще бъде обвинена фирмата, чиято собственост е на Иван Тодоров). Новият бъдещ главен прокурор, ако бъде избран за такъв – Иван Гешев също така заплаши обвиняемите, Кристиян Бойков, че „трябва да си помисли дали ще помогне на разследването или ще си понесе последствията“ и фирмата „да не се правят на т.нар. бели хакери“. Какво ще се случи с обвиняемите и те ли са въпросните „хакери“, хакнали системата на НАП, предстои да разберем. Едно обаче е сигурно, и това е, че дори обвинението да е „фарс“, вероятно репутационният удар над TAD Group ще закрие фирмата у нас.

 

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!