Големите пожари в Австралия продължават. Към момента няма пострадали българи

Пожари Австралия © Общество

Няма данни за засегнати или застрашени български граждани при горските пожари в Австралия, информираха от външното ни министерство.

По информация на посолството на Република България в Канбера горските пожари продължават да бушуват по източното крайбрежие на страната, северно от град Сидни, включително в района на Блу Маунтинс, по югоизточното крайбрежие южно от град Сидни до границата с щата Виктория, в района Източен Гипсланд във Виктория, както и с различна интензивност и мащаб в много други райони.

Към момента в страната има сведения за 18 загинали. За справяне със ситуацията са мобилизирани 3000 военнослужещи от резерва. В големите градове, с население над 300 хил. души, ситуацията е спокойна.

В краткосрочен план няма изгледи за навлизане на пожарите в някой от големите градове

Следва да се има предвид обаче, че ситуацията е динамична. Наблюдава се периодично силно замърсяване с дим в някои градове, най-вече в Сидни и Канбера.

През последната седмица ситуацията с качеството на въздуха в Сидни се подобрени, а задимяването в Канбера се увеличи. Това зависи от посоката на вятъра и местоположението на пожарите.

Препоръчваме на намиращите се в Австралия български граждани да се информират редовно за ситуацията, да не пътуват до засегнатите от пожарите райони и предварително да се осведомяват за евентуални затваряния на основни пътища и магистрали чрез сайтовете https://www.livetraffic.com/desktop.html и https://traffic.vicroads.vic.gov.au/„, пишат от Министерство на външните работи за българите в Австралия.

Специализираните служби периодично спират движението в редица райони на страната във връзка с предприеманите спрямо пожарите мерки. При респираторни проблеми се препоръчва гражданите да се въздържат от пътувания до Канбера до подобряване на качеството на въздуха. При нужда от съдействие българските граждани в Австралия могат да се свържат с посолството в Канбера на тел. +612 62869700 и денонощно на спешния телефон +614 38 005 187.

Еколози от университета в Сидни информираха, че според тях животинските жертви в района са около 480 милиона бозайници, птици и влечуги. Много от видовете, населяващи континента, са застрашени – кенгуру, валаби, вомбати, ехидни, посуми.

Ръсел Кроу не отиде на церемонията по връчването на „Златните глобуси“ снощи за да помага с гасенето на пожарите в Австралия. В момента там се провежда мащабна операция, а снимките на загинали и страдащи животни трогнаха целия свят.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!