Нови промени в Закона за движение по пътищата за тол системата и винетките
Общество ОРГ

Днес депутатите официално отложиха търговския старт на тол системата за “старт, обнародван не по-късно от 1 март, 2020г.”. Промнен обаче беше и Законът за движението по пътищата (ЗДП), ето как:

Реалните промени в ЗДП

Промените, които всъщност бяха направени днес в ЗДП, безспорно се свързват първо с официалното отлагане на тол системата за 1 март догодина. Факт. Депутатите обаче решиха и да въведат нова цена на дневната винетка, която за тежкотоварни превозни средства над 3,5 тона ще е с максимална цена от 12 евро. До 1 март догодина шофьорите на тези превозни средства ще бъда длъжни да си купуват дневни, месечни или годишни винетки. Глобата за камиони без винетка ще е 2000 лв..

Депутатите гласуваха и още промени за доставчиците на декларирани данни към АПИ за тол системата. С приетите изменения се променя и концепцията за функциите, които доставчиците на декларирани данни ще осъществяват в рамките на тол системата. Предвижда се доставчик на декларирани данни да сключва договор с доставчик на услуги за електронно събиране на такси за изминато разстояние за предаване на данни относно географското позициониране и изминатото разстояние от пътни превозни средства на потребители, с които същият е сключил договор.

На следващо място, предложени са изменения в посока на промяната на концепцията за функциите, които доставчиците на декларирани данни ще осъществяват в рамките на електронната система за тол такси. Първоначално бе предвидено, че тези доставчици, чрез осигуряваните от тях устойства за спътниково позициониране ще предоставят на Агенция “Пътна инфраструктура” данни за географското позициониране на своите клиенти – ползватели на платената пътна мрежа, които данни се очакваше да бъдат обработвани от АПИ и допълвани със съдържание, до получаване на декларирани тол данни, които Електронната система за тол данни обработва, и възоснова на които изчислява дължимите такси.

Днес обаче депутатите промениха текста като поставиха ЕУЕСТ доставчиците в поизицията да допълват тези данни, използвайки техническите си системи, които позволяват това.

В законопроекта се премахва задължението на АПИ да разпространява или организира разспространяването на  бордови устройства. Според новия законопроект това ще става само от търговците, които предоставят услуги за събирането и разспространяването на такси се казва още в приетия законопроект.

 

Винетките

До днес шофьорите на транспортни средства над 3,5 тона нямаха възможността да използват месечни винетки, след като те отпаднаха в началото на тази седмица. Днес бе въведена максимална такса от 12 евро за тях, според евро показателите на превозното средство. Освен това се промениха и крайните срокове за тяхното издаване които до момента бяха – 16 юли, 2019г. (миналата вече дата) за месечните, 9 август, 2019г. за седмичните , и 15 август, 2019г. за дневните. Точно поради тази причина се породиха и множество скандали в началото на седмицата.

Редица депутати изтъкнаха в дебатите по приемането на промените днес, че управляващите е трябвало да променят по-рано закона или да оставят сегашния, защото “хаосът по границите в понеделник, когато месечни винетки са спрели да се продават е бил голям”. Това заявиха депутатите от БСП, които предложиха законопроект, който всъщност беше сега действащия закон със старт на търговската тол система от 16 август.  В крайна сметка депутатите днес гласуваха всички видове винетки да се продават до 29 февруари включително или до обнародването на началото на търговската тол система в държавен вестник.

 

Дебатите

 

Дебатите около промените по закона бяха жестоки, като от лагерите БСП – ГЕРБ си хвърляха взаимни обиди, градивиният тон не беше налице, а от БСП предположиха, че поради отлагането на тол системата сега, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството отговарящ за тол системата – Николай Нанков, “скоро няма да се вози на задната седалка, а в багажника”. В този тон, сипейки обвинения един към друг тол системата продължава да е мираж, по редица информации в медиите от различни източници – АПИ продължава да няма достъп до истинската система, като доставчиците не получават истински ключ за нея.

 

Припомняме и, че наскоро единият от тях – “Телетол” сезира именно поради тази и други причини прокуратурата и еврокомисията заради “злоупотреби и облагодетелстване на 3-ти лица” спрямо изграждането на тол системата, въвеждането и, и връзката на АПИ с това като гарант на държавата.

 

 

Общество ОРГ

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.

Може също да харесате

Идват ли модерните влакове и у нас? БДЖ закупи вагони за 60 млн. лева

В рамките на 1 месец обществените поръчки на Българските държавни железници достигат…

Новият столичен общински съвет се заклева днес

Новият Столичен общински съвет ( СОС) се събира на първото си заседание. …

Фалшиви био продукти заливат българския пазар

Проверка на Министерството на земеделието откри наличието на много фалшиви био продукти…

Президентът на ЕС оглави ЕНП, Мария Габриел кандидат за зам.-председател

Бившият президент на Европейския съвет – Доналд Туск беше избран за председател…

Депутатите приеха драстични промени в новия Закон за туризма

Продуктово зониране и увеличени правомощия на Министъра на туризма са част от…

Банкова служителка е присвоила 1 млн. лв. от клиенти

Невена Й. е извършила престъплението чрез влогове на клиенти в банков клон…

Превозвачите недоволни от новия проект за “Бонус-малус”

Застраховката “Гражданска отговорност” може да поскъпне до 4 пъти Това предвижда новият…

Менда Стоянова определи бюджета като пица с пармезан и кашкавал, БСП предлагат “бюджет на развитието”

“Пицата остава. През годините към нея сме добавили пармезан, а сега към…