ООН с предупреждение за идваща климатична криза
Общество ОРГ

Затоплянето на въздуха над сушата става два пъти по-бързо, отколкото над световния океан и това наистина е сериозен проблем за човечеството. Това сочи докладът на Панела по климата на ООН.

107 учени от 52 страни алармират, че трябва да направим серизни промени в начина си на живот, за да спрем климатичната криза

Експертите са категорични, че се налага да вземем сериозни мерки в промишлеността, транспорта, земеделието и храните. Светът трябва да създава все повече енергийно чиста икономика. И това не е достатъчно. Особено важно през следващите години е как хората използват сушата, как произвеждат и консумират храната си и колко замърсяват.

Доказателствата

Температурите на земната повърхност са се увеличили с 1.53 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха, което за нашата планета не е нормално. Температурите над океана също са нараснали – с 0.87 градуса.

Този факт се дължи на невъзможността на Земята да усвоява толкова много топлина. И в случай, че продължава – горещите вълни и засушаването ще стават все по-големи и пагубни през следващите десетилетия.

Съветите на учените

В доклада на ООН се отбелязва, че е от изключително значение всеки човек да намали максимално хранителните отпадъци и най-вече използването на пластмаса. Именно тя има значителен ефект върху въглеродните емисии.

Всяка индустрия и държавна политика от своя страна трябва да е ориентирана към значително намаляване замърсяването на въздуха и на земята, както и върху производството на храната.

Около една трета от произвежданите днес храни се изхвърлят, въпреки че част от човечеството продължава да гладува, докато свръхконсуматорството на развитите държави е все по-сериозен проблем за Земята.

В цифри – около 2 млрд. души на планетата са с наднормено тегло в момент, в който други 821 милиона страдат от недохранване. Учените съветват да спрем да преяждаме и поне малко да ограничим яденето на месо.

Не става дума за това всички да станат вегетарианци или вегани, а за това хората да ядат примерно три или четири пъти в седмицата месо, вместо седем пъти. И ако може да се лишим от сламките и да ограничим пластмасовите чашки.”

Човешката дейност вече е засегнала над 70 на 100 от глобалната сухоземна повърхност, свободна от ледена покривка. Същият дял от 70% е прясната вода, която се използва в земеделието и животновъдството.

И докато в САЩ, Индия и Китай все още масово пренебрегват проблема, Европа го осъзнава. Поне част от нея

Моментът за предприемане на твърди политически решения за намаляване на въглеродните емисии назрява особено в Европа, където западноевропейските държави се ангажираха да достигнат нетно неутрална икономика до 2050-а година.

Европейският съюз обаче не успя да се ангажира с каузата заради опозицията на държавите от Източна Европа, които смятат, че мерките за постигане на нулева въглеродна икономика са прекалено скъпи

През последните години сигналите за климатични промени са все по-видими дори за обикновените хора. И ако някой образован човек ги отрича и твърди, че са измислица, той трябва или да е луд, или да има политически и финансов интерес от това, или изобщо да не е заинтересован нито за своето собствено, нито за бъдещето на своите деца и внуци!

Констатацията е на учените от Екологичния институт на Кралство Швеция.

Впрочем, скандинавската държава е световен лидер що се отнася до рециклиране и екологичен начин на живот – както на държавно, така и на битово ниво. Възпитанието за това започва от най-ранна детска възраст.

Общество ОРГ
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.

Може също да харесате

Без изненада: Официално предложиха Цацаров за шеф на антикорупционната комисия

Очаквано управляващите предложиха Сотир Цацаров да застане начело на КПКОНПИ Настоящият главен…

50 на 100 от българските ученици са функционално неграмотни

47% от тийнейджърите у нас не достигат и минималното ниво на грамотност…

Новият столичен общински съвет се заклева днес

Новият Столичен общински съвет ( СОС) се събира на първото си заседание. …

Европейския парламент призова ЕК да субсидира фермерите в съюза заради митата от САЩ

Депутатите в Европейския парламент останаха единни в позицията си, че Европейската комисия…

Името на партията на Слави имало предвид "Няма такава хубава държава"

Днес Софийския градски съд (СГС) заседава и разглежда регистрацията на партията на…

Цветан Василев е поискал да бъде разпитан по делото КТБ

Процесът срещу Цветан Василев се води задочно. Адвокатите на банкера заявиха още…

Започна Международната конференция за измененията в климата

В Мадрид започна 25-ата конференция по изменение на климата, в нея ще…