Юлиан Ангелов: Ще се борим срещу политици като Макрон
Общество ОРГ

До евроизборите на 26 май тази година остава малко, а екипът на Общество ОРГ продължава да Ви запознава с основните кандидати за евродепутатско място у нас. Ред е на №2 в евролистата на ВМРО – Юлиан Ангелов, който е роден през 1975г. в гр.Русе. Той е член е на ВМРО от 1997г., а от 2014г. е действащ депутат в 43-то НС, избран от листата на “Обединени Патриоти”.

За какво ще се борите, ако бъдете избран за евродепутат? Конкретизирайте Вашите инициативи, като идеи които смятате да подемете.

– Най-важното за нас от ВМРО са защитата на нашите национални интереси. Това е нашата кауза вече 126 години. Всички теми, които се повдигат в европарламента от г-н Джамбазки през последните години, са в тази насока. Това са теми като борбата с нелегалната емиграция, която залива Европа. Борбата срещу радикалния ислям, която застрашава и България, и Европа. Борбата между двойните стандарти между Изтока и Запада в Европейския съюз. Да не говорим и за започналата битка от страна на по-богатите държави в ЕС, срещу източните държави с пакета “Мобилност”. Ние очакваме да има подобни предложения от политици като Макрон и по други теми и сфери на бизнеса, които да ударят източноевропейските фирми и производители. Ние отстояваме националния интерес. За нас е най-важното Европа да не е една размита нация, а Европа да е място на отечествата, на нациите, така че всяка държава да запази  своя бит, култура и традиции. Това са също част от нещата, които ние години наред отстояваме и защитаваме. Моята лична кауза, откогато аз  във ВМРО, винаги са били българските общности зад граница. В Северна Македония, Косово, Албания, Румъния, Украйна, навсякъде където има български общности. Благодаря за активната дейност в европарламента на г-н Джамбазки. Мисля, че до момента успяхме да защитим правата на тези български общности. Ще продължаваме да се борим и да го правим. Макар и извън границите на съвременна България, те са част от българския народ, затова ние сме длъжни да защитаваме и техните интереси, не само тези на народа ни в пределите на страната.

Какво е мнението Ви за включването ни в еврозоната и Шенгенското пространство? Бихте ли се борили за тези неща?

– И двете неща имат плюсове и минуси. Българската държава трябва да прецени кое е полезно и кое не, за да може да разберем кое е в повече от двете неща.  С оглед на нелегалната емиграция, която се шири, знаете колко са в Гърция, влизането в Шенген ще допринесе тези хора да преминават директно на територията на България, без да има никакъв контрол върху тях. Това е решение, което българското правителство и държава трябва да вземат. Естествено, българите очакват влизането ни в Шенген, защото това ще опрости както бизнеса  на някои хора, така и  пътуванията на тези, които обичат да ходят по почивки. Трябва внимателно да се прецени.

А какво е мнението Ви за присъединяването ни към еврозоната?

– И там нещата стоят по същия начин. Вярно е, че еврото ще допринесе затова чисто финансово да търгуваме по-лесно, но пак трябва да преценим риска. Трябва да вземем мерки, въвеждането на еврото да не доведе до повишаване на цените. Тоест, всяко от тези две неща трябва внимателно да се прецизира, и да се направи така че да не навреди на обществото. Виждали сме много пъти решения на ЕС, които без да се подлагат на обществено обсъждане се приемат веднага от български правителства. Иначе, от ВМРО сме “ЗА” и по двата въпроса.

Като евродепутат, който ще трябва да защитава интересите на България, как смятате, че можем да се справим с препоръките по Механизмът за сътрудничество и проверка (МЕСП), така че той да отпадне?

– Това е наистина много сложна задача. Приеха се редица законодателни мерки във връзка с това. Виждаме, че непрекъснато прокуратурата подема акции и мерки спрямо организираната престъпност, с оглед това да намали всички негативни тенденции, които се виждат в нашата държава, което виждат и хората в другите държави между другото. Лошото е, че в България през последните 30 години процентът на злоупотреби с обществени пари е много по-голям отколкото във всички други държави в ЕС, така че се надявам наистина тези мерки, които се приемат и са приети до момента да доведат до някаква промяна.  Няма как да бъде изкоренено за съжаление, но трябва да бъде в някакви нормални граници.

Последните дни отново видяхме напрежение между българи, в случая полицаи и роми, които ги нападнаха (напрежението в Куклен). Това е поредният случай на напрежение между хора от дадено малцинство и служители на реда, или пък българи. Какво смятате, че трябва да се промени, за да не се повтарят тези случаи?

– Във ВМРО разработихме концепция по проблема. Г-н Каракачанов е внесъл въпросните неща в различните министерства, за да може да се разгледа на министерски съвет. Дано кабинетът приеме промените. Те проблеми, които са свързани с тези инциденти, и които продължават вече над 30 години. Те касаят част от ромската общност в България, които считат, че законите не важат за тях. От полицията и прокуратурата проведоха редица акции, които да респектират хората от махалите да спазват закона, но това виждаме, че няма особен успех.  Иначе, в момента държавата реагира адекватно на такъв тип инциденти, като спазва закона без компромиси, защото 30 години кметовете, полицията, прокуратурата си затваряха очите, и оставяха тези хора да безчинстват. Затова и те са свикнали да действат по този начин. Все пак те им служат на всички избори.

Валери Симеонов заяви вчера, че за да не се случват такива неща, трябва да се облекчат правилата при които полицаите могат да използват оръжията си при агресия срещу тях, и да се стреля “на месо”. Мислите ли, че това е популистко изказване, или трябва да има наистина такива промени? Какво е вашето мнение?

–  Аз мисля, че и сега полицаите са достатъчно свободни да използват оръжието си, ако има агресия срещу тях. Но в крайна сметка полицаите са затова полицаи, за да могат да преценят дали да използват оръжието си, или могат да използват и друг начин за да овладеят напрежението, а не да го нажежат още.

Интервю на Веселин Вълчев, Общество ОРГ

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@novanor.wpcomstaging.com

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.

Може също да харесате

Лили Иванова подкрепи Фандъкова за балотажа, получи пожизнена пенсия от МС на следващия ден

Лили Иванова получи пожизнена държавна пенсия след решение на Министерски съвет (МС)…

Росен Желязков: 350-те милиона за разширяване на Варненския и Белославския залив не са заради ТЕЦ Варна

Министърът на транспрота и съобщенията – Росен Желязков увери, че парите, които…

“Спаси София” към общината: Защо заличихте бус лентата на Цариградско? (ВИДЕО)

БУС лентата по “Цариградско шосе” между бул. “Яворов” и кв. “Изток” е…

Забраниха на лидера на ”БОЕЦ” да напуска страната, после му разрешиха, защото е донор на болната си съпруга (ОБНОВЕНА)

Окръжната прокуратура на Видин е наложила забрана на лидера на ”БОЕЦ” Георги…

Любопитни факти за страшно веселия Хелоуин

Като оставим настрана спора дали българите трябва да празнуват Хелоуин или не,…