Хаос около винетките и старта на тол системата

Рамка, която ще следи за преминаването на коли за тол системата на автомагистрала © Общество

Населените места за които се плаща винетна такса в страната отпадат едно по едно, премиерът се „накара“ на председателя на УС на АПИ за правенето на неща, които той му е разпоредил, а дни преди старта на тол системата автобусни превозвачи и шофьори на тежкотоварния трафик обявиха, че искат ново отлагане, или, че ще бойкотират старта й.

Toва в общи линии са нещата, които се случват около старта на тол системата и глобяването на шофьори без винетка чрез тол камерите от този понеделник.

Винетките – камерите работят, глобяваме всички нарушители

След като в понеделник от АПИ обявиха, че камерите на тол системата ще глобяват шофьорите без винетки започнаха масови протести освен в София, така и в редица градове от страната. Именно поради същия факт винетни такси вече отпаднаха в населените места „Родопи“, , „Ягодово“, „Крумово“ и още населени места от община „Садово“. Населените места, които отпадат от заплащането на винетни такси за страната отпадат едно след друго.

Въпросните села обявиха готовност за протест, а ден след това местният шеф на АПИ – Йордан Калев заяви, че табелата за заплащане на винетен стикер за ползването на тези пътища ще бъде премахната, а хората ще могат да се движат без винетка до Плводив, както досега.

Eто какво заяви и премиерът Борисов на председателя на УС на АПИ – Георги Терзийски, по повод неща, които той му е наредил с решение на МС:

Бойко Борисов тактично "опраска" шефа на АПИ Георги Терзийски

„Що ми прайте тези номерца? А? Що ми прайте номера?", попита премиерът днес председателя на УС на АПИ – Георги Терзийски при откриването на редовното заседание на Министерски съвет. Борисов имаше предвид искането на винетки от АПИ за Северната скоростна тангента на София за населените места Банкя, Мировяне, Панчарево и т.н., които вчера излезнаха на протест, а днес отрязаха контролна рамка на НТУ с флекс на пътя за с."Бистрица". Премиерът обаче тактично забрави подробността, че въпросните „номерца“ на АПИ са всъщност решение на Министерски съвет, който той е водил на 31 декември, 2018г., и което от АПИ са длъжни да изпълнят.

Posted by Obshtestvo on Wednesday, 19 February 2020

Сайтът за продажба на винетки на АПИ генерира втори теч на данни след „хакването“ на системата на НАП

Това се случи след като чрез бутона за „проверка на винетка“ в официалния сайт на АПИ за продажбата на винетни стикери (https://web.bgtoll.bg) се въведе регистрационния номер на автомобила. Toгава се показваше това:

Чрез кликването на „ключа“, който води до подаване на сигнал за проблем с ел. винетка се показва и имейла на потребителя, или неговия телефон, ако той е задал такива.


Въпросните данни обаче попадат в списъка за лични данни, които подлежат на защита според правилата на ЕС за GDPR.

Тол системата пред бойкот преди началото си

Готовност за бойкотиране на тол системата обявиха вчера от най-голямата организация на автобусните шофьори – Конфедерацията на автобусните превозвачи, от името на която говори нейния председател Магдалена Милтенова.

Тя заяви, че някои пътища трябва да отпаднат от тол системата, и, че повечето от техните водачи не знаят как да работят с бордовите устройства, както и, че не искат да плащат наем за които.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството – Петя Аврамова обаче, която беше на среща с въпросните превозвачи вчера обясни, че повече отстъпки няма как да бъдат направени и, че условията са били заложени от превозвачите на последната им среща преди нова година, на която присъстващите са се съгласили с предложените условия. Така реално началото на тол системата е под въпрос.

Рязане на тол рамки

Въпросното се случи на пътя за с.Бистрица след вечер на протести в София област за това, че жителите на населените места ще бъдат глобявани за липсата на винетки – пътувайки до София.

Въпросната „рамка“ струва над 100 хиляди лева на АПИ, според изявление на председателя на УС – Георги Терзийски. Към момента няма задържан извършител на деянието, сочат от МВР. Ето какво ни казаха от пресцентъра на Националното тол управление за случая по който изпратихме въпроси:

Всички контролни рамки на Националното тол управление, включително и повредената на 19 февруари 2020 г. край с. Бистрица, са застраховани от изпълнителя на проекта КАПШ Трафик Солюшънс.

При повреда на контролна рамка и инсталираното на нея оборудване, Националното тол управление трябва да уведоми МВР, след което се съставя протокол за нанесената щета. Протоколът за нанесените повреди се предоставя на фирмата изпълнител КАПШ Трафик Солюшънс.

Както е предвидено в техническото задание за изграждане на системата за електронно таксуване, за всички контролни рамки е предвидена и разполагат охранителна система.

Щетата на повредената на 19 февруари 2020 г. контролна рамка край с. Бистрица е на стойност около 100 000 лв. без ДДС. Разходът за възстановяването ще бъде поет от застрахователя“, заявиха от НТУ.

Погледнато общо, хаосът в транспортния бранш в страната към момента е пълен, като неяснотите особено около тол системата към момента са повече от яснотите. При разговор на екипа ни с повечето браншови организации на транспортния бранш в страната стана ясно, че повечето от шофьорите не знаят как ще се случи регистрирането на камионите им в базата данни на бордовите устройства, дали ще могат да шофират през т.нар. „теглилки“ с определен товар, колко ще плащат за бордовите устройства и т.н. Крайният срок за нейното пускане в експлатация обаче остава непроменен – 1 март, 2020г.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!