Икономическата сделка на века? САЩ и Китай подписаха първо търговско споразумение

Тръмп и вицепремиерът на Китай Лю Хъ © Общество
Тръмп и вицепремиерът на Китай Лю Хъ

На церемония в Белия Дом през вчерашния ден САЩ и Китай подписаха първа фаза на търговска сделка помежду си.

На срещата от Китайска страна бе вицепремиерът Лю Хъ с делегация от Китай, а от страна на САЩ – президента Доналд Тръмп.

„От това по-голямо няма. Заедно поправяме грешките на миналото. Задържането на тези две гигантски и могъщи държави в хармония е толкова важно за света. Днес правим важна стъпка, каквото не е правена преди с Китай към бъдеще на честна и взаимнообвързваща търговия, като подписваме първата фаза от историческото търговско споразумение. Светът днес ни гледа“, заяви Тръмп в началото на церемонията.

„Споразумението е добро за Китай, за САЩ и за света“, отвърна вицепремиерът на Китай Лю Хъ.

Aнгажиментите на Китай по сделката

Купуване на стоки от САЩ на стойност около 200 милиарда долара за две години. Това включва селскостопански стоки за над 50 милиарда долара, промишлени изделия за 75 милиарда долара и енергийни източници за 50 милиарда долара.

Ангажиментите на САЩ

При съгласие на втора фаза на споразумението Тръмп заяви, че САЩ ще намалят митата върху китайски стоки ще бъдат намалени драстично. Не стана ясно обаче за ангажиментите на САЩ към първата фаза на споразумението, които вероятно са в това страната да не блокира софтуерните си разработки за Китай, както и да не добавя още китайски стоки за плащане на мито.

„Китай сега е по-отворен за американското говеждо и свинско месо, за американските млечни продукти, фуража и биотехнологиите“, обяви Тръмп.

„Споразумението съдържа много силна защита на интелектуалната собственост и ограничения за обезценяване на валутата. Сделката съдържа и механизъм за налагане на поетите ангажименти“, допълни той.

И двете страни обаче остават с едно наум за спазването на сделката, затова са си приготвили „лостове“ с които да контролират спазването поне засега.

Вицепремиерът Лю Хъ представи на Тръмп официално писмо от китайския президент Си Цзинпин в което той пише:

„Двете страни трябва да прилагат споразумението искрено и да отбележат напредък в търговията и икономическото сътрудничество. Стабилният растеж на отношенията ще се нуждае от усилията на двете страни. Нуждаем се от равенство и взаимно уважение, за да се справим с проблемите заедно, казва Цзинпин.

Ще запазим митата върху редица стоки от Китай, за да гарантираме, че Пекин ще спазва задълженията, очертани в първата фаза на търговското споразумение между нашите страни, коментира ръководителят на Националния икономически съвет на Белия дом Лорънс Кудлоу.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!