Има ли вероятност магистрала „Струма“ да остана без финансиране?

© Общество

Проектът за строителството на магистрала „Струма“ през защитените зони в сегашния му вид е в нарушение на европейски директиви. Освен това графикът и сумата, написани в документите, които България е изпратила до ЕК са необмислени или сгрешени. Това гласи отговорът на Европейската комисия по апликационната форма за финансиране на участака от магистралата през Кресненското дефиле.

На 9 август 2019 г. от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) изпратиха апликационна форма за финансиране на участъка от Крупник до Кресна по оперативна програма „Транспорт“

На следващият ден от правителството обявиха, че ще платят 741 млн. лева държавни средства в случай, че ЕК откаже финансирането.

На 15 октомври от ЕК са върнали отговор, в който са изказани притеснения и са зададени редица въпроси до АПИ, съобщава „Капитал“. Оказва се, че от Брюксел са отправили критики по дизайна, управлението на финансовия аспект на проекта, както и коментари по повод планираните мерки за намаляването на вредите върху Кресненското дефиле при използването на съществуващия в момента E 79, като едно от платната на бъдещета магистрала.

В апликацията от АПИ са посочили, че до 2023 г. ще изпълнят 41% от проекта, но от ЕК отчитат, че не са предвидени възможни забавяния, както и че е невъзможно прогресът да бъде следен, тъй като няма има „прогнозен напредък по години“

„Въз основа на предоставената информация исканият финансов принос за предложения голям проект не е оправдан“, пише в писмото.

Това означава, че е все по-вероятно България да не получи пари за изграждането на АМ „Струма“ между Крупник и Кресна.

България трябва да отговори на ЕК в срок от 2 месеца.

Общество ОРГ
Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!