Имотите в AirBnB и Booking минават в режим регистрация

Имотите в онлайн платформите за настаняване AirBnb и Booking минават в режим регистрация. © Общество

Българите, които отдават апартаменти и стаи за краткосрочен наем през популярните в цял свят онлайн платформите AirBnb и Booking.com, ще могат да сами да изберат дали да категоризират или само да регистрират обектите в общината.

Това предвиждат промените в Закона за туризма, които бяха предложени от Менда Стоянова (ГЕРБ) и от лидера на НФСБ Валери Симеонов

Българските апартаменти, отдавани чрез онлайн платформите ще имат задължение да се включат в Националния регистър на местата за настаняване към Министерството на туризма. Към него ще трябва и да подават данни за хората, които са нощували при тях като туристи.

Таксата за включване към регистъра за собствениците на апартаментите е еднократна – 20 лв. на легло

Промените бяха внесени на бюджетна комисия. Другата седмица предстои да бъдат гласувани и в пленарна зала.

Ако предлаганите от Симеонов и Стоянова текстове влязат в сила държавните органи или общините ще могат се споразумяват директно с платформите. Споразуменията ще бъдат за предоставяне на информация или за събиране на данъци и такси срещу комисионна.

Както Общество вече писа, Бюджетната комисия предложи глоби от 500 до 8000 лв. за публикуващите в Airbnb и Booking.

Друга поправка предвижда платформите да са задължени да осигуряват за клиента на туристическата услуга възможност да плаща по електронен път.

Ще има и глоби за платформите, които включат обекти, които не са категоризирани или регистрирани. Размерът им може да достигне до 15 000 лв.

Ако другата седмица промените бъдат гласувани в пленарна зала, собствениците на апартаменти и стаи за краткосрочно отдаване под наем ще имат точно 6 месеца да изпълнят новите изисквания.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!