Йордан Арабаджиев: Има сериозно напрежение в превозвачите, Аврамова няма никакви познания в тол системата

Йордан Арабаджиев © Общество

Преди 2 дни Ви информирахме относно позицията на председателя на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов за въвеждащата се по проект тази година тол система, и спрямо протестите срещу нея. Малко по-рано пък Ви запознахме и с мнението на Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Обещахме да Ви информираме и за позицията на изпълнителният директор на съюза на международните превозвачи – Йордан Арабаджиев. Ето какво сподели той пред екипа на Общество ОРГ:

Видяхме Вашата позиция и декларация, обявихте го и на вашия сайт. Излизате на протест, искате оставката на министър Аврамова. Какво е Вашето мнение за ново въвеждащата се тол система у нас? Как според Вас тя трябва да се развива и какво не Ви харесва?

– Ние още от самото начало когато се заговори за тол системата казахме, че това е най-справедливият начин. Плащане на повече от тези, които рушат повече. Справедливо е. Тогава още заявихме, че очакванията ни.

Предложихме първи вариант в обхвата и да влизат автомагистрали и I клас пътища, които са част от европейските коридори. Там да плащат всички. Така оставяме вътрешните пътища като алтернатива и качваме транзитния трафик на платените участъци. Така има някаква защитеност на българските водачи. В последствие нещата се промениха. Ние чухме предложения от страна на МРРБ с обхват цялата пътна мрежа.

Чухме изказвания на министърката как те били направили големи отстъпки по отношение на обхвата. Трябва да е ясно каква е пътната мрежа на България. Имаме около 800 км. магистрали, около 3000 километра I клас, 4000 км. II клас пътища и 12 000 километра трети клас.

Тоест, реално тези 12 000 км. от 3-клас между 1000 и 2000 км. са мрежа по която могат да се движат тирове. Другото са селски пътища по които не могат да минават тирове. На обществено-консултативните съвети които провеждахме с МРРБ до момента ние казахме – участваме. Правим компромис с магистрали, I клас пътища и онази част от II клас по които се генерира транзитно движение. Да речем пътят „Плевен – Оряхово“ (където турците могат да ползват ферибот). Това беше нашето искане, което смятам беше напълно разумно и за двете страни.

Което е предполагам е абсолютно стандартизирано и нормално спрямо обхвата в другите страни? Не идва ли по-голямата част от финансирането на тол системата от транзитния трафик в тези държави?

– В тази посока мога да Ви кажа нашият алианс. В Европейския съюз обхвата на тол системата е между и 1 и 7% от пътната мрежа.

И основно най-вероятно се обхващат транзитните маршрути?

– Абсолютно. Да речем една Унгария – транзитния трафик е качен на магистралите и унгарците по вътрешните пътища не плащат за тол система, а там транзита няма право да се движи. To така се пази националният интерес.

Предложението на МРРБ обаче беше от 4000 км. II клас пътища – 2000 км. да влизат в обхвата. Всички магистрали също да са включени заедно с всички пътища I клас и половината от II клас. Това вече дава сериозен натиск спрямо българските превозвачи. Това е така, защото чуждестранни превозвачи не се движат по тези пътища.

Тоест, не броим само селските пътища?

– Да, те казват ние направихме голяма отстъпка. Каква отстъпка правите, че няма да плащаме селските пътища по които не се движим? По отношение на обхвата е това.

А искате ли промяна на тарифите, съгласни ли сте с това?

– Да, това е следващият елемент. От цените също те казват ние направихме сериозни отстъпки. От първоначалното предложение свалиха, което е 50 стотинки или 90. Това предложение беше безумно, просто нямам коментар. Не може да се опише това. Вие как си мислите превозвач с някакъв стар камион да плаща 1 лев на километър до София например. Ако курсът му струва 250 лева за тол такси, ми той ще даде по-малко пари за гориво… Когато сядаме на масата трябва да има някакви аргументи. Погледнете другите Европейските държави. Погледнете какъв е БВП на глава от населението в Германия и да го съпоставим с цените на тол системата там. Да видим същото в България и да ги сравним.

Доколкото знам от МРРБ обясняват всичко това с доклада на Световната банка, който сочи, че цените на стоките, услугите и билетите ще се вдигнат „съвсем леко с 1% – 1,5%“ при сегашните тарифи на тол системата?

– В него дума не се говори обаче за БВП. Вижте как изместват фокуса. Оттам на сетне говорейки в тази посока ние изчислихме, че около 6 или 7 стотинки трябва да бъде за най-високия екологичен клас тол таксата. Предложихме между 9 и 18 стотинки. Тяхното предложение беше от 18 стотинки до 36. Не се съобразиха с нищо. От хорски срам да бяха казали дайте да им свалим с няколко стотинки да има консенсус. Категорично – НЕ.

Ако отворите да видите в процеса на обществено обсъждане на тарифите колко предложения има. Тук говорим за предложения на КРИБ, Стопанска камара, Индустриален капитал, всички транспортни и товарни организации, зърнена и търговска промишленост. Не приеха нито 1 от предложенията. Нито 1. Е, това вече е показно…

А защо в крайна сметка след всички обществено-консултативни съвети на които стана ясно, че почти нищо никога не Ви е казвано, никой от Вас в транспортните организации не излезна да изкаже мнението си против тези неща – открито? Говореше се между различните Ваши колеги, че има разделение, тайни договорки?

– Ние до последно водехме разговори. Те до последно казваха „да, дайте си предложенията, те са разумни“. Ние очаквахме, че те в някаква степен ще се съобразят. Те ни поставиха пред свършен факт предпразнично преди празниците с обнародване на тарифите в държавен вестник.

По въпроса с обединението и разединението въобще не мога да го дискутирам. Ние въобще не сме залитали по политически партии и такива въпроси никога. Категорично смятам, че вече обаче сме обединени, каквото и да е имало. И автобусни и товарни превозвачи.

Как ще коментирате това, че малко преди Нова година на последния Министерски Съвет, Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова поправи премиера и каза, че тол системата ще бъде пусната на 6 януари (вече е 9-ти) ?

Това може да са думи само на човек, който няма никакви, ама никакви познания спрямо тол системата. Човек който ги има не би казал такова нещо. Няма как тя да функционира от 6-ти януари. Вижте кой ден сме днес. Това е скандално.

А мислите ли, че както в повечето случаи когато има протести, ще се решат нещата с поредния бушон?

– Не искам да го мисля това. Не мога да Ви кажа.

Защото много от Вашите колеги споменаха, че вероятно има 1-2 бушона, които ще изгармят за да потушат протестите. Но ще ви даде ли спокойствие нещо такова?

– Вижте, за нас политика не е от значение. Ние сме най-големият съюз. Винаги сме били последователни в действията си и не можем да подкрепяме една или друга партия, нито това кой ще се махне от нея или ще дойде да ни дава спокойствие.

А ако Ви извикат на нов обществен съвет и отново Ви заговорят със сладки приказки?

– Сладките приказки вече ги видяхме. И да ни заговорят пак така какво? Министърката я видяхме как говори. Тя казва всичко е уточнено, ние сме го направили. Направили сме съответните отстъпки, така че не мисля, че това ще се случи.

Докога смятате да продължите с протестните действия?

– Не искам да се ангажирам. За нас е важно да успокоим превозвачите, защото има много сериозно напрежение у тях.

Тоест, до постигане на целите с тарифите и обхвата?

– Ами да, така излиза.

А ако няма отговор от властта в това време в което сте решили да им дадете картбланш или нещо такова, как смятате да продължите? Доколкото разбрах от г-жа Милтенова и от г-н Лалов към момента смятате да прекратите дейност на 13-ти, но не е ясно след това как ще процедирате? Смятате ли по-натам да блокирате международен път или нещо подобно, което да генерира по-бърз отговор, или смятате да сте по-премерени?

– Нека да дойде 13-ти. Нека да си направим протеста и тогава ще говорим. Аз съм човек, който не иска да говори празни приказки, когато кажа нещо си държа на думата.

Смятате ли да поискате оставката и на друг освен на министър Аврамова, която видяхме, че вече сте поискали. Тъй като реално тол системата, ако си говорим наистина „се движи“ от други хора?

– Знам за какво говорите (смее се). Но министърът е човекът който с подписът си взима крайното решение, нали така? Това си е работа на други хора да си преценяват кой и по какъв начин е отговорен, и какво е направил, ако ме разбирате. Ако ние тръгнем да искаме оставки на тези хора, това означава да горят по-ниски нива, а министърката която е тотално некомпетентна по темата да остане. Към момента това е мнението ни.

Разбирам, желаем Ви успех!

– Благодаря много, на вас също.

Екипът на Общество ОРГ ще продължава да следи транспортните теми в страната, като в понеделник очаквайте най-интересното около протестните действия на организациие на всички транспортни компании у нас!

Общество ОРГ

Print0

Коментари · 1

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • Avatar 9 ян. 2020 в 14:49

    Кога ли в страната ни ще стане 1 нещо както в нормалните държави. Искат да вземат и последните пари на превозвачите и накрая пак ще го яде българинът в джоба.

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!