Иран задейства операция „Мъченик Сюлеймани“ и нападна американската база в Ирак

Нападение Иран САЩ © Общество

Иран нападна американските база „Айн ал Асад“ и „Ирбил“ в Ирак с поредица от удари с ракети земя-земя, като заяви, че тя е напълно унищожена.

Президентът на САЩ – Доналд Тръмп пусна туийт в който заяви, че според него „всичко е наред“.

„Всичко е наред! Ракети са изстреляни от Иран към две военни бази, разположени в Ирак. В момента се извършва оценка на жертвите и щетите. Дотук добре! Разполагаме с най-мощната и добре екипирана военна армия навсякъде по света! Ще направя изявление утре сутринта“, заяви късно снощи Тръмп.

Има ли жертви?

Към момента всички световни медии се позовават на информация на САЩ, че засега жертви не са открити. Няма информация затова какво е състоянието на базите, които са атакувани, но изявление на Иран след атаката сочи, че според тях те са напълно унищожени, заедно с няколко самолета, а според Техеран има и 80 жертви. Кодовото име на операцията е „Мъченик Сюлеймани“.

Колко американски военни има в Близкия Изток и къде са те

Ракетите, които са били използвани са били за близко разстояние „земя-земя“.

Днес се очаква и върховният глава на Иран да даде изявление, а същото да направи в ранните часове на сутринта и Доналд Тръмп. По-рано през седмицата последният заяви, че ако Иран направи нещо, което не трябва, те „ще си носят последствията, каквито досега не са виждали“.

По същото време пък Иран обяви награда от 80 милиона долара за главата на Тръмп по държавната си телевизия.

Атаките иначе са в отговор на убийството на легендарният генерал на страната предвождащ силите „Ал Кудс“ – Касем Сюлеймани. Иран обяви атаката като „държавен тероризъм“ и „акт на война“ и заяви, че ще отвърне скоро със същото.

През вчерашния ден парламентът на Ирак гласува изтеглянето на всички чужди войски от своята територия

Това обаче засега няма да се изпълни, тъй като по въпроса има международно споразумение, което е подписано от Ирак, и което стои над парламентарната заповед.

Първоначално през вчерашния ден се появи изявление от висш генерал в американската армия, че те се оттеглят от Ирак, но по-късно лично Министърът на вътрешните работи на САЩ Марк Еспър отрече информацията и заяви, че се разследва кой я е изпратил.

„Ако Ирак ни накарат да се махнем от страната без това да стане приятелски, ще въведем такива санкции за страната, които светът никога не е виждал“, обяви Тръмп, като добави, че САЩ е платила стотици милиони за изграждането на базата на която се намират в момента и неговото желание е, ако Ирак иска те да напуснат – да плати за нея.

Цените на петрола веднага се повишиха след като Пентагонът обяви атаката от Иран. За последно те скочиха след атаката на САЩ с 1,2 и 1,6% за сорта „Брент“. След атаката снощи цената скочи на повече от 70 долара за барел.

Скокът на цените на т.нар. „черно злато“ може да нанесе удар върху световната икономика, която вече се бори от слабата производствена активност, а ако конфликтът продължи доставките от Близкия изток може да бъдат засегнати. Фючърсите на Dow (INDU) за кратко паднаха над 400 пункта по време на азиатските часове за търговия в сряда. За последно те се сринаха надолу с повече от 150 точки.

Разбилият се самолет от украинските авиолинии в Техеран с 176 пътници на борда, които загинаха е паднал в двора на къща

Междувременно малко след излитането си самолет на украинските авиолинии падна в иранската столица Техеран и се разби, а всички пътници на борда, които са 176 души са загинали (167 пътници и 9 човека екипаж). Неофициалната информация към момента за причината е пожар в двигателя на самолета.

Следете най-интересното от случващото се в Близкия изток в Общество ОРГ по-късно днес, когато темата ще продължи!

Общество ОРГ

Print0

Коментари · 1

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • Avatar 8 ян. 2020 в 10:00

    Задава се нещо доста, доста голямо, което никой предполагам не иска. И за всичко отново са виновни алчните американци!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!