Ние сме богата държава, взимаме добри заплати, не виждам кое ни е трудно

Иван Гешев © Общество

Това заяви в интервю за Българското национално радио вчера, главният прокурор Иван Гешев.

Първоначално Гешев припомни историята на България под турско робство и заяви, че не тези хора им е било трудно, и, че в сегашно време не вижда някакви проблеми.

„На тези хора им е било трудно. На нас какво да ни е трудно? Живеем в собствена държава, взимаме добри заплати. Член сме на Европейския съюз, който е клуба на най-богатите държави в света. Не стрелят по нас засега. Не виждам какво може да ни е трудно.

За разлика от много държави ние нямаме проблем с престъпността в такива степени, които имат големи европейски столици. В България можеш да се разхождаш по „Витошка“ всяка вечер – цял цял месец и няма да ти се случи нищо, освен ако не си някакъв карък (на жаргон) за да ти се случи нещо. Нямаме почти неразкрито убийство. Нямаме престрелки между разни банди, както каза шефът на Интерпол на едно изслушване в европарламента. Една да се случи и ще падне правителството.

Българските дипломати в другите страни половината са ограбени, на някои са им счупени ръцете. Един от основните проблеми при нас е липсата на благоприличие. Просто се краде много, иначе сме богата държава. Другият проблем е високата битова престъпност“,

заяви Иван Гешев, главен прокурор на България

По скандала с пуснатите от прокуратурата СРС-та със запис на телефонно обаждане между президента и командира на ВВС – ген-майор Цанко Стойков, Гешев заяви:

Обидно е към институцията. Да те кани съветник, който вероятно е този Митко на който му е възложено „да смачка една проверка“ е обидно. Естествено, че есемесът беше любезен. С мен всички са любезни напоследък. Аз уважавам всякакъв труд, без да обиждам никой, но все едно моя началник кабинет или чистачка да викат президента при мен. Това говори за липса на усещане за комуникация между институциите.

Знаех какво ще предизвикат записите още преди да ги пуснем. Но моето виждане е, че прокуратурата трябва да обяснява действията си. Вие виждате, че тези институции работят така откакто аз съм шеф на спец. прокуратурата, зам.-главен и сега като главен прокурор“,

каза още Гешев.

Цялото негово интервю в БНР можете дачуете във видеото по-долу:

Междувременно колегите журналисти от разследващия сайт БиволЪ пуснаха видео на което показват Иван Гешев на последното му изслушване в европарламента – отговарящ на въпроси свързани с апартамент в София придобит от жената до него на стойност 40 000 лв., който според БиволЪ е само с данъчна оценка от 102 000 лв. Гешев отрича информацията, като заявява на евродепутатите, че тя е невярна, но от разследващото издание публикуват документи от покупката, които показват, че твърденията им са реални.

Общество ОРГ

Print0

Коментари · 1

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • Avatar 11 февр. 2020 в 12:17

    Има куп неразкрити престъпления, не лъжете народа нагло!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!