Изневиделица управляващите се отказаха да слагат камери в акцизните складове сега

Менда Стоянова © Общество

Решението беше взето през ноември, а „задният ход“ по поставянето на камери в акцизните складове от миналата седмица дойде изневиделица.

За промените, които дават „задна“ на уж една от сигурните нови идеи на управляващите, която беше гласувана в края на миналата година се разбра в края на миналата седмица, когато председателката на бюджетната комисия към НС – Менда Стоянова и група народни представители внесоха поправка в Закона за акцизите и данъчните складове.

В мотива на внезапните промени към отказ от предишната идея пише, че

„Новата разпоредба попада в приложното поле на евродирективата, която изисква съгласуване при въвеждане на технически регламенти и правила относно услугите на информационното общество“, промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

Тоест, интересно е, че депутатите разбират, че трябва да съгласуват това си решение с Брюксел 4 месеца след приемането на поправката. В нея преди това беше включено 24-часово видеонаблюдение в складовете с акцизни стоки. Камери трябваше да има на всеки изход и вход на обектите, така че да се снимат с достатъчно висока резолюция номерата на превозните средства, които влизат и излизат.

През тези 4 месеца мнението на депутатите и без да трябва съгласуват предложението си с Брюксел се промени няколко пъти, като бяха премахнати алкохолните складове с предтекст, че тези за горивата са по-рискови, а после отпаднаха и тютюневите такива, защото били включени в международната система за проследяване на всяка кутия цигари от производствената линия до крайния потребител.

Може би за решението е повлияла позицията на КРИБ, и БСК по темата, които няколко пъти заявиха, че са твърдо против въпросната инициатива, заради която според тях бизнесът щял да трябва да плаща милиони левове инвестиция за камери и техника.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!