Изпълнителният директор на камарата на превозвачите: Няма готовност за въвеждане на тол системата

На снимката Димитър Димитров , директор на камарата на превозвачите © Общество

Миналата седмица Ви информирахме за мнението на председателя на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов относно изграждащата се тол система у нас. Това стана след третото заседание на Обществения консултативен съвет за новоизграждащата се тол система у нас, в който членове са той, председателят на Съюза на международните превозвачи и изпълнителният директор на Камарата на превозвачите – Димитър Димитров. След разговора ни с първия от тримата, ето какво каза и последният от гореизборените:

Какво се случва с тол системата. Питам Ви, защото сте част от консултативния съвет за внедряването й?

– Да, аз съм член в консултативния съвет за внедряването на тол системата, но за съжаление не мога да кажа, че разполагам с повече инфорамция от Вас, и от нещата, които с публични достъпни.

Нещото, което по наши наблюдения е повече от ясно е, че от март месец догодина аз няма да има готовност за пускане на тол системата. В момента дори не текат и пазарлъци, защото след всяко едно заседание се излиза и се казва нещо, което няма нищо общо с това, което сме говорили. Някои от нещата са били коментирани, но няма нищо общо с постигнатите договорки.

Нашето искане е свиване на още от обхвата на тол системата. Покриване на автомагистралите и клас 1 от международните пътни коридори. Трябва да се обследва трафика. На предпоследното заседание, което беше преди около 4 месеца ние се разбрахме да направим експертна група, която все още не е направена, на последното миналата седмица се потвърди, че тя ще се прави, та която взимайки информация от въпросните изградени рамки (с които се обследва трафика)  ще обследва трафика и ще ни каже какво трябва да бъде включено още.

Предоставени ли Ви бяха тарифите?

– На последното заседание имаше предложения между 12 и 24 стотинки. Но нищо друго не ни е предоставяно. Разбираме ги от медиите и ние като Вас.

В такъв случай има ли нещо сигурно преди започването по програма на тол системата от 1 март догодина?

– Категорично съм против започването й. Няма нищо сигурно към момента в нея. Нито обхвата, нито километрите. Знаете ли, някой път се прибирам след такъв съвет, пускам си новините и разбирам нещо, което въобще не е било коментирано там. Например направиха се промени в Наредбата, които не бяхме коментирали. Щяло да има облекчение на изминати километри, това също не сме го коментирали (иначе настояваме затова). Тези неща трябва да се дискутират. Ние отиваме там, чисто информативно ни казват 2-3 неща и толкоз.

Ние казахме, след като не можем да стигнем до консенсус  редно е да седнем с експертните групи и да решим за цената, за обхвата. На нас ни се сервира на готово направо.

Те ни казват – „Трябваше да направим експертна група, но ние решихме, че са 6000км“.  Ами ние тогава продължаваме да сме против и в стачна готовност.

Не може и на връх Шипка да има тол система, нали го разбирате. Дайте да гледаме Европейския пример. Всеки твърди, че в Европа било така, в еди къде си било еди как си. Навсякъде се започва с 20-30% от пътищата. Една Германия например е започнала с 5-6%. Нормално е всяка една държава въвеждайки тола да го разширява. Сто пъти им казахме сложете магистралите и международните коридори.

А мислите ли, че е редно само тежкотоварните автомобили да се таксуват с тол такса?

– Единствената такава държава в Европейския съюз за която се сещам е Унгария. Оттам нататък всички съседни страни, които се даваха от Министър-председателя като Гърция, Сърбия, Македония и т.н. има тол, но той е за всички. Но съм съгласен с обществото, че може би първо трябва да мине през него тежкотоварния трафик, да има някакво свикване на обществото с тол системата.

Знаят ли как да си направят сметка за разходите превозвачите, ако догодина все пак тол систеамта се въведе?

– Според нас няма да се въведе, но да. Сега след като публикваха тарифите обещаха да направят едно истинско обществено обсъждане. Нямало да бъде параван и проформа. Ние смятаме да се възползваме това. Ние вероятно ще направим срещи заедно с нашите членове и членовете на другите транспортни браншови организации, които ще са и с представители на МРРБ и АПИ.  Те знаят нашата позиция, но не са чули голяма част от хората. Ние отиваме само представители, но нека чуят и собствениците на транспортни фирми от първо лице.

Ако се въведат нещата такива, каквито са в момента по тол системата по публично достъпните данни, ще се оскъпят ли превозите Ви?

– Ако няма промяна в нито едно от известните ни неща към момента, да. Превозите ще се оскъпят с около 20-25%. за транспорта. Акцента ни обаче не е да правеим анализи, а към АПИ и МРРБ, които ни канят уж да чуят нашето мнение, а всъщност нищо не се случва.  Не знам какъв е смисълът да правим такива срещи по този начин.

Ние между другото няколко пъти заявихме, че няма смисъл да се харчат толкова много пари за рамки на пътища на които няма да има тол.

Какво е мнението Ви за винетните такси към момента?

– Ами тази година се наложи също да плащаме повече, защото 1-2 пъти имаше спиране на едномесечните винетки поради непроменена нормативна уредба, че тол системата няма да влиза в сила от август месец. Отделно, че цената им беше повишена с около 20%. От тази гледна точка фирмите, които оперират в България не можеха да си вземат годишни винетки през цялата година заради това нещо. Не можеха в тези периоди и месечни да си вземат.

Изменя ли се принципа на тол-а обаче, че който кара повече ще плаща повече, с оглед на преференциите на големите компании, които се готвят. Помним, че това беше заявено от зам.министъра на регионалното разивитие и благоустройството Николай Нанков на предишния провел се обществен съвет по темата?

– Давам Ви пример с Италия. Там например процедират точно така. Който кара повече – плаща повече. Но те са помислили за своите превозвачи.  Затова няколко пъти питаме каква е философията на тази тол система.

Там обаче има друг тертип. Боклука, извънгабаритния товар, опасните товари – също. Тоест, те имат запазен пазар. Някои даже са организирали години напред транспорта си и ти няма как да се съревноваваш с тях в тяхната държава.

Какви са преференциите, които Вие сте предложили тук у нас?

– Няколко са вариантите. Единият е италианския. Другия е свързан с обследването на тежкотоварния трафик. Да видим къде се движи той най-много. Може да се окаже, че една голяма турска фирма например се движи доста повече от българските  тук. Третият вариант е унгарския. Транзитния трафик минава по тол системата. Вътрешния си има вътрешни коридори, които са безплатни. В Германия разшириха обхвата на тол системата, но получиха преференции като например субсидия, гуми, преференция при закупуване на автомобил.

Тоест, обобщено за тол системата у нас до момента почти всичко засега не е сигурно, и не е изяснено на 100%?

– Абсолютно. То дори още плащането не е ясно как ще става.  Ще трябва ли да се купуват машинки, няма ли да трябва.  „Тъмна Индия“.

 

Oбщество ОРГ

Print0

Коментари · 1

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!