Как да спечелим от „Черния петък“? ОТ КЗП дават ценни съвети

От Комисията за защита на потребителите дават ценна информация как можем да спечелим реално от Черния петък, вместо да станем жертва на нелоялни търговски практики, които са често срещани. © Общество

Една от основните грешки на потребителите е импулсивната покупка, когато дадена стока е намалена. Това важи в особена сила за т. нар. „Черен петък“, който предстои в търговските мрежи.

Много често „Черният петък“ се използва некоректно и клиентите биват измамени, предупреждават от Комисията за пзащита на потребителите (КЗП)

Игнат Арсенов – Комисия за защита на потребителите

 

Игнат Арсенов от КЗП коментира, че основният проблем при „Черния петък“ в магазините е, че клиентите нямат много време да проверят дали дадена стока наистина е намалена адекватно.

Често правим правим импулсивни покупки. Нека това не бъде така. Всички сме привлечени от намаленията и взимаме някои стоки само, защото те уж имат отстъпки. Трябва обаче си напишем домашното. Тоест, да проследим цената на стоката, която толкова желаем, за да сме сигурни, че намалението е реално. Само така ще можем наистина да спечелим от „Черния петък“, вместо да бъдем измамени„, казва Игнат Арсенов.

„Черният петък“ е най-комерсиален в САЩ. Там са и най-големите намаления в света.

 

За да не станем „жертва“ на нелоялна търговска пракика“ е хубаво няколко седмици преди „Черният петък“ да обиколим моловете и магазините, които ни интересуват и да проучим цените на стоките, които желаем да си купим. Същото важи и за онлайн магазините.

В България по време на „Черния петък“ често търговците намаляват залежали, изостанали стоки, от които има по 2-3 бройки

Най-желаните стоки от потребителите често или изобщо не са намалявани, или намаленията са им съвсем символични. Тоест, 5 или 10 процента, вместо 20-30 или 50. За сравнение, в САЩ намаленията по време на „Черния петък“ са толкова големи, че понякога стока, която струва 100 долара се продава за 10.

На практика намалението не ни гарантира, че това е най-ниската цена в света, в града или в държавата, в която живеем. Гарантира само, че това е по-ниска цена в съответния магазин спрямо предходния период“, уточяват от КЗП.

Онлайн анонси от типа на „до десет минути промоцията свършва и добавянето на часовници с обратно броене са с цел стимулиране на продажбите

Тези трикове се използват най-често при предлагането на самолетни билети или настаняване. Ако се установи, че са подвеждащи, търговецът подлежи на санкция.

От Комисията за защита на потребителите напомнят, че всички стоки, закупени по време на „Черния петък“ – от магазин или онлайн, също могат да бъдат върнати в 14-дневен срок.

„Черният петък“ през 2019 г. е на 29 ноември.

Общество ОРГ
Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!