Какво е имотното състояние на кандидатите за кмет на София?

© Общество

Двама от кандидатите за кмет на София са закупили имоти на непазарни цени. Това са Мая Манолова и Ангел Джамбазки, съобщава сайтът за разследвания „БиволЪ“.

Йорданка Фандъкова
Колегите от „Биволъ“ съобщават за замяна по наследствен имот на съпруга на кандидат-кмета от ГЕРБ Фандъкова в село Бистрица. При заменката има съмнения за декларирана ниска цена. Размяната на ½ от гараж срещу ½ от терен от 560 кв.м., направена в началото на годината между Юри Фандъков и сестра му Жанет Букова. Сделката е декларирана като материален интерес от 11 722 лв. В същото време съседен парцел от 457 кв м се продава за 49 900 евро.

След публикацията на „Биволъ“, споделена и от „Свободна Европа“, Йорданка Фандъкова предостави следните пояснения за замяната на двата имота така:

Става дума за разделяне на два наследствени имота между моят съпруг Юри Фандъков и негова сестра Жанет след смъртта на тяхната майка. Като нейни наследници и двамата притежават по ½ от гараж в кв. „Иван Вазов“ и ½ от парцел в с. Бистрица. Нашето семейство ги притежава  повече от 30 години. При извършената размяна на идеални части от имотите те се разбират кой имот за кого да остане„, заяви Фандъкова.

Кандидатът за кмет на столицата допълни, че „всички юристи и нотариуси, с които се е консултирала, са на мнение, че законът е спазен.“

 

Мая Манолова
Мая Манолова също има две имотни придобивки в София. Става дума за офис в центъра на столицата срещу хотел “Рила”, купен за 100 000 евро през 2007 г. на името на дъщеря ѝ, и за тристаен апартамент в кв. „Хладилника“ за 110 000 лв при данъчна оценка 124 789 лв. За цените и на двата имота има съмнения, че не съответстват на пазарните към момента на купуване, пише „Биволъ“. Цените на офисите в центъра на София в края на 2007 и началото на 2008 г. са между 1500 и 1800 евро на кв.м., а тристайните апартаменти в „Хладилника“ не са падали под 800 евро на кв.м.

Освен това Манолова не е декларирала и факта, че е купила офиса в центъра на София с друг имот, който е собственост на кюстендилската адвокатка и нотариус Милена Миленкова. Няколко години по-късно Манолова купува от бившата си колега апартамента, послужил за обезпечението.

Ангел Джамбазки
При кандидата на ВМРО Ангел Джамбазки „Биволъ“ разкрива покупка на имот в костинбродското село Драговищица на много по-ниски от пазарните цени. Става дума за терен от 845 кв.м. за магазин в центъра на селото, купен за 7000 лв. Това прави 8 лв. за квадратен метър при пазарни цени 4 – 5 пъти по-високи.

Джамбазки, който е втори мандат евродепутат, има и най-голям банков влог от почти половин милион лева, който държи в чужда банка. Според негови обяснения пред сайта той събира в него заплатата си като член на Европейския парламент.

Борис Бонев
Изданието не е открило нередности при кандидатите на „Спаси София“ Борис Бонев и на „Демократична България“ Борислав Игнатов. Бонев има наследствен апартамент и е отстъпил фирмените си дялове на майка си. Бившите му фирми разполагат с 2,5 декара земя в с. Стрелец, старозагорско и 100 дка орехова гора, за която получават 5000 лв. субсидии от ЕС.

Борислав Игнатов
Игнатов е далеч по-заможен. Той разполага с терен от 700 кв м в столичния квартал „Кръстова гора“, където планира в съдружие да построи 9 апартамента, както и с апартамент в родната му Варна. В морската столица той е купил терен от 865 кв м, върху който е построена жилищна сграда.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!