КЕВР обсъжда по-висока цена на водата с до 9% в 24 града, в списъка е и Перник

КЕВР © Общество

Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъжда днес нови цени на водата за 24 населени места в страната.

Планираното увеличение, което ще бъде основа за дебати е с от 1 до 9%.

Ето и пълното съобщение на Комисията:

„На 17.12.2019 г. от 10.00 ч в сградата на КЕВР на бул. „Княз Дондуков“ 8-10, ет.4 ще се проведе открито заседание за обсъждане на доклад относно изменение на одобрените цени на ВиК услуги за 2020 г. на „Софийска вода“ АД; „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Смолян; „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД; „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Пловдив; „Водоснабдяване и канализация“ ООД, гр. Силистра; „Водоснабдяване и канализация“ ООД, гр. Кърджали; „Водоснабдяване и канализация“ ООД, гр. Русе; „Напоителни системи“ ЕАД; „ВиК-Златни Пясъци“ ООД; „Водоснабдяване и канализация“ ООД, гр. Перник;

Доклади са изготвени и от „Водоснабдяване и канализация“ ООД, гр. Монтана; „Водоснабдяване и канализация – Шумен“ ООД; „Водоснабдяване и канализация – Сливен“ ООД; „Водоснабдяване и канализация“ ЕАД, гр. Бургас; „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Ямбол; „Водоснабдяване и канализация“ ООД, гр. Враца; „Водоснабдяване и канализация Добрич“ АД, гр. Добрич; „Инфрастрой“ ЕООД, гр. Брацигово; „ПСОВ-ЛЕКО КО“ ЕООД, гр. Радомир; „Верила Сървис” АД; „Водоснабдяване и канализация – Видин” ЕООД, гр. Видин; „Водоснабдяване и канализация Йовковци” ООД, гр. Велико Търново; „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД; „В и К” ООД, гр. Габрово; „Водоснабдяване и канализация” ЕООД, гр. Плевен; ВиК-Кресна” ЕООД, гр. Кресна; „Водоснабдяване и канализация” ЕООД, гр. Благоевград, „ВиК Паничище” ЕООД, гр. Сапарева баня, „Водоснабдяване и канализация Берковица“ ЕООД, „Водоснабдяване и канализация” ЕООД, гр. Стара Загора, „В и К” АД, гр. Ловеч, „Водоснабдяване – Дунав” ЕООД, гр. Разград, „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. София, „АЦК“ ООД по реда на чл. 6, т. 2 и чл. 29 от Наредбата за регулиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги“.

Интересно в случая е, че в списъка с градовете в които се изисква от ВиК дружествата по-висока цена на водата е й Перник, който е на воден режим.

От днес в града действа още по-тежък режим на водата вместо предишния от 2 пъти по 5 часа. Сега перничани използват вода само от 14 до 22ч. през денонощието. (8 часа)

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до КЕВР в която подкрепя гражданите и определя като несправедливо предвиждащото се увеличение на цената на водата в Перник.

 „Като омбудсман подкрепям гражданите в исканията им за справедливи цени, съответстващи на изпълнението на задълженията на ВиК операторите, свързани с непрекъснатост и качество на водоснабдяването“, пише доц. Ковачева до председателя на КЕВР.

Увеличението, предвиденото за безводния регион на Перник, например, е с  повече от 3% в сравнение с 2019 г., а в същото време водната криза в Общината е поредното доказателство за лошото състояние на ВиК мрежата, която не се поддържа.

„Най-високата цена на водата отново е предвидена за региона с дългогодишен проблем с качеството на водата – Шумен, а именно: 3,522 лв.(с ДДС), при социална поносимост – 3,795лв., или увеличение с 3,71%. За областите Кърджали, Видин, София-град, Габрово и Смолян увеличението на цената е в граници между 6% и 9% в сравнение с 2019 г. За Силистра и Добрич, откъдето има многобройни сигнали до омбудсмана за чести аварии и негодна вода за питейни нужди, увеличението е съответно 4.27 % и 2,76% и т.н.“, посочва Диана Ковачева.

„Проблемът е, че дори и с увеличение на цената на водата през годините, наблюдаваме дълго отлагане на инвестиции от страна на ВиК операторите, което е сериозен проблем в сектора“, пише омбудсманът. Увеличението на цената на водата не е справедливо, заради липсата на социална поносимост и ниските доходи на българските граждани„, казва още Ковачева, като завършва с изискването за сравнителен анализ от КЕВР за ВиК сектора през 2018 спрямо 2019г.

Новите цени ще влезнат в сила от 1 януари, като вероятно те ще бъдат окончателно решени от КЕВР преди коледните празници.

През декември миналата година отново имаше повишаване на цената на водата в повечето български градове. Тогава на протест излязоха броени хора, които не бяха взети под внимание и цените на водата „скочиха“.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!