Кирилов призна, че е предложил отстраняването на съдия без доказателства по изказване на САЩ

Данаил Кирилов © Общество

Днес се проведе заседанието на ВСС и съдийската колегия в което се разгледа точката по преложение на Министъра на правосъдието – Данаил Кирилов за отстраняване на съдия Андон Миталов поради „уронване на престижа на съдебната власт“.

На влизане във Висшия съдебен съвет председателят на ВКС и колегията на съдийте Лозан Панов и Министърът на правосъдието Данаил Кирилов дадоха интервю по темата.

„Без по никакъв начин да обезпокоявам най-добрия юрист на управляващите, смея да кажа, че това предложение съдържа множество непълноти и неясноти.

Неизяснено е кои са действията на съдия Миталов с които е накърнен престижа на съдебната власт и са нарушени неговите служебни задължения. Кои действия или бездействия. Кога са извършени, по кое конкретно дело? Всичко онова, което е от значение, като много е важно да се посочат и доказателствата за това“

заяви председателят на ВКС и Съдийската колегия Лозан Панов.

В случая, ако анализираме изказването на Панов става ясно, че той не подхожда прибързано и по нареждане на „голямата сила“, а като председател на съдийската колегия във ВСС той търси обективност за евентуален процес срещу негов колега.

По-интересно в случая беше изказването на Министърът на правосъдието Данаил Кирилов, който в рамките на 4-5 минути няколко пъти си противореча сам.

Той първо призна, че когато е подавал предложението за отстраняване на Миталов не е видял абсолютно никакви доказателства представени от САЩ по темата. Малко след това обяви, че ако на съдийската колегия са им нужни такива, то той лесно може да им ги осигури.

Минута след това, той сам заяви, че такива към момента няма и е „гадаене“, дали такива ще бъдат изпратени. А накрая допълни, че според него е пределно ясно, че престижа на съдебната ни власт, че дори и държава е ясно накърнен, след като има такова изказване от висши органи на САЩ.

„За резултата, че престижа на съдебната власт е уронен, аз смятам, че доказателствата са публично достъпни, обществено известни и няма нужда от тяхното изрично доказване. Предложих на колегите от съдийската колегия, ако тези обстоятелства са им неизвестни, ще докажа и тази група обстоятелства.

Към момента в който внесох моето предложение не съм разполагал с доказателства по образуването на това дело. С това разполагаме.

Свидетелство за уронения престиж е изказването на г-н Помпео. Категорично да! Как го възприемате ВИЙ? Аз го възприемам за уронване на престижа на съдебната власт, а дори и на държавата.

Този правен факт е прилагане на национален закон на САЩ, който действа по отношение на тяхната държава.

Нека не гадаем дали ще ни бъдат изпратени данни. Ако бъдат изпратени, те ще бъдат надлежно съобразени. Въпреки това, категорично съм обеден, че престижа на съдебната система е накърнен!“,

каза правосъдният министър – Данаил Кирилов.

След края на заседанието на съдийската колегия към ВСС стана ясно, че дело за уволнението на Андон Миталов няма да има. От колегията дадоха 7 дневен срок на правосъдния министър за да изпрати ясни и точни доказателства по случая. Ако това не бъде направено предложението му ще бъде отхвърлено.

Данаил Кирилов и Лозан Панов за предложениято на първия съдия Андон Миталов да бъде освободен

Вижте какво заявиха по повод предложението на Министъра на правосъдието – Данаил Кирилов за освобождаване на съдия Андон Миталов за уронване на престижа на съдебната власт и самият Кирилов, и председателя на ВКС и Съдийската комисия във ВСС – Лозан Панов."Без по никакъв начин да обезпокоявам най-добрия юрист на управляващите, смея да кажа, че това предложение съдържа множество непълноти и неясноти", заяви Лозан Панов.Кирилов пък първо заяви, че има леснодостъпни – публични доказателства за може Миталов да бъде освободен, а по-късно сам заяви, че всъщност такива не са изпратени от САЩ, а той е дал предложението без да има такива. Той призна и, че според него "уронване на престижа" на съдебната власт у нас има заради публикация на държавния секретар на САЩ – Майк Помпео по правен факт, който бил такъв обаче само по законите на САЩ?!

Posted by Obshtestvo on Tuesday, 11 February 2020

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!