#Кой кадрува в прокуратурата и кои ще са следващите „опраскани“?

Съдебна палата © Общество

Анализ на „сивите кардинали“ на българската прокуратура и следващите „злодеи“, които ще бъдат „опраскани“.

#Koй стои зад акциите

Множество са спекулациите в медийното пространство за това #кой стои зад акциите на прокуратурата. Повечето от тях обаче сочат едни и същи хора от доста голям период от време, които по всичко изглежда, че уреждат сметки използвайки държавната обвинителна машина.

Преди да изброим конкретни имена и техните свързаности с прокуратурата, ето няколко примера за „разчистване“ на бизнеси:

Миню Стайков

Собственик на СИС Индустрийс (включваща марките „Механджийско“ и „Cycle“ за вино, „Savoy“ и „Маry Jane“, „Карнобатска гроздова“ и „Карнобат“ за високоалкохолни напитки. Собственик е и на винпром „Карнобат“ – най-големият производител на вино и втори с най-голямо производство за високоалкохолни напитки у нас към 2019г. Собственик е и на една от най-големите компании, занимаващи се с брашно и изделия от брашно – „Топаз мел“, която е лидер в сегмента у нас по продажби. Интересното обаче при Стайков е 209%-то увеличение преди две години (от 11 млн. лв. през 2015 на 34 млн. лв. през 2016) на цената на винените изделия в бизнеса му, които вдигат общия оборот на дружеството с 43% за същата година. Отделно от това отчетите на компанията му сочи, че за същата година той е продал високоалкохолни напитки за малко над 44 млн. лв. Общите активи, които притежава Стайков се оценяват на около 280 млн. лв.

Малко след това той получава обвинение за ръководене на престъпна група. Дни след това той вече има обвинения за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари, а след още един кратък период и за злоупотреби с еврофондове. Обвинени с него бяха и 13 служители на Държавен фонд земеделие, които според прокуратурата не са изпълнили служебните си задължения като членове на организираната престъпна група. Малко след обвиненията имуществото на всички е запорирано, прокуратурата влиза във всички бизнес сгради на Стайков, а той е обявен за издирване от Интерпол.

Ветко и Маринела Арабаджиеви, Николай и Евгения Баневи

Почти по същото време в което започна досъдебното производство срещу Миню Стайков започнаха същите и срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви и Николай и Евгения Баневи. Впечатление при тях прави това, че първите биват разследвани малко след сделки с техни хотели (продажбата на „Виктория Палас“), а вторите доста години след като са приватизирали завод „Полимери“.

Впечатление в акциите срещу въпросните направи това, че и в двете разследвания прокуратурата се концентрира да показва на медиите и оттам на народа т.нар. лукс – жилищата и автомобилите им. Полицията разспространяваше всеки ден снимки от имуществото на двете богати семейста – интериора в къщите, обзавеждането, дрехите, обувките, дори бижутата на семейството. Повечето неща бяха конфискувани, а сметките на всички запорирани.

Васил Божков

Досущ същата история и сценарии се разви и с бизнесмена Васил Божков преди броени дни. Няма да казваме повече какво е общото. Вие ще навържете нещата сами. В случая няма и да разказваме подробно за всички бизнеси в които участва Васил Божков, тъй като на първо място те не са малко и на второ това ще разсее вниманието от основата на неговото „опраскване“.

Преди всичко обаче трябва да кажем, че Васил Божков е един от най-големите бизнесмени в сектор „хазарт“ у нас в последните години. Със своите „Еврофутбол“, „Национална лотария“, „Ню Геймс“ и „Евробет“, той е най-основният играч в този сегмент.

Всички информирани със събитията от последните дни знаят, че сигналът срещу „злоупотребите“ (каквото е едно от обвиненията на прокуратурата) със спестени пари от невнесени такси в Държавна комисия по хазарта (ДКХ) идва от един от двамата братя Найденови – Цветомир, който е дългогодишен сътрудник на Божков в „Еврофутбол“.

В последните години, както и при Стайков (43% увеличение на продажбите му на алкохол през 2016г.) някои от компаниите на Божков в този бизнес сегмент правят от двойни до седем пъти по-големи печалби в последните години спрямо по-ранните. Например „Национална лотария“, която има брутен приход от 819 милиона лева през 2018г. и 104 и 430 млн. лв. през 2016 и 2017г. Това, че бизнесът на Божков в сегмент „мек хазарт“ става все по-успешен и по-успешен обаче е едно от нещата заради които той е „опраскан“.

Тук идва на ход и рекламният бюджет на „Национална лотария“ в „Нова телевизия“. През изминалите няколко години парите от договора с „Националната лотария“ правят разликата между печалбата и загубата на цялата медийна група, сочат отчети на Нова. В първите години на сътрудничеството с лотарията бюджетът на телевизията е над 30 млн. лв. Около старта на процедурата по продажба на „Нова телевизия“ обаче компанията на Божков спира целия си бюджет, сочат източници на „Капитал“. Едно от обясненията за това е, че бизнесменът е имал интерес да купи медийната група и е спрял парите, за да намали цената й. В крайна сметка компанията бива купена от Кирил Домусчиев за 185 млн. eвро, като повече от половината от сумата е финансирана с банков кредит.

Оттеглянето на бюджета на „Национална лотария“ обаче прави така, че Домусчиеви се оказват с практически губеща компания, без възможност тя сама да изплаща кредити, обезпечени от другите бизнеси на фамилията.

Последва случайна акция срещу кабелните оператори в страната, които пускат „нелегално“ телевизии и ТВ съдържание. Това беше акция на прокуратурата и ГДБОП. Основното „перо“, което вкарва пари обаче е връщането на рекламния бюджет на „Национална лотария“ в „Нова телевизия“. Това обаче не става веднага и по време на „преговорите“ Домусчиев използва аргумента, че ако Божков не се съгласи, той ще направи конкурентна лотария, пишат от Капитал, позовавайки се на свои източници. Оттам допълват, че Домусчиев е бил подкрепен в разговора и от депутата Делян Пеевски.

Според друг източник на колегите от „Капитал“ някъде по това време въпросът е бил обсъждан и с братята Найденови, с които Домусчиев се познава покрай футболното първенство. Същият източник твърди, че тогава започва публичната част от конфликта. Към момента те са основният „актив“ в акциите на прокуратурата на Домусчиев и Пеевски срещу Божков, както и са основният конкурент на „Еврофутбол“ и евентуалния нов заместител за който писахме по-горе, че е идея на Домусчиев.

Факт в случая е и, че колеги от Frognews предричат въпросните последващи акции срещу Божков със статия публикувана още през ноември, 2019г., в която цитират обаждане на Пеевски, което сочи въпросните неща като заплахи, ако Божков не си даде бизнеса доброволно.

В последствие се случва същото, което се случва и при Стайков – обвинения за организирана престъпна група, обвинени държавни служители, които са съблюдавали бизнеса му и по закон те са виновни за това, че не са връщали неправилното плащане и изчисляване (според прокуратурата) на такси. Последва много и от същото като при Баневи и Арабаджиеви – снимка на имоти, вещи, колекции, обзавеждане. Запорирани бяха сметки, отнето беше и световно културно наследство. Одържавен беше бизнес, който не можеше да бъде контролиран от ръцете на властимащата „комбина“, въпреки Конституцията, която сочи, че монопол в този сегмент не може да, Общо взето много същото – тази история вече сме я гледали няколко пъти.

#Koй

Отново се връщаме на въпросът с повишена трудност, или не чак такава в днешни дни. Всички следи на разчистването на сметки в различни бизнес сфери от прокуратурата сочат в полза на Делян Пеевски и Кирил Домусчиев, които по всичко изглежда, че работят в много здрава комбина (последният купи Нова ТВ, а след това персоналът на почти цялата телевизия на първия се премести в тази на втория).

Спекулациите, че Пеевски е всъщност човекът за изпълнение на поръчките на Ахмед Доган все повече и все повече се доказват. Пример затова са изказванията в последните дни на Кирил Домусчиев (който както стана ясно е част от „комбината“) срещу бизнесът с електроенергия у нас и главно срещу Христо Ковачки. Последният е собственик на повечето ТЕЦ-ове в страната и е основен конкурент на Ахмед Доган в производството и пазара на електроенергия у нас. Последният се сдоби с втория по инсталирани мощности у нас ВЕЦ „Варна“ през 2018г. за 3500лв., като капиталът на централата в този момент е 85 млн. лв. Така „Уотър-Витал“ ООД, която е собственост на Доган и Румен Гайтански – Вълка (която закупува и ТЕЦ „Варна“) бутилира минерална вода, а освен това и  пречистване почви и отпадни утайки, строи водноелектрически централи, язовири, ВиК мрежи, пречиствателни станции и усвоява евросредства.

Малко преди вчерашното интервю на Домусчиев за собствената му телевизия с призив прокруатурата да влезе в ТЕЦ-овете на Ковачки и в БЕХ, „който спекулира с цените“, тя влезе там. Седмица преди това. Разследва Ковачки за нелегален внос на боклук. Вероятният сценарии и тук е ясен. Предстои на бизнесмена вероятно да му бъдат повдигани обвинения за организирана престъпна група, като вероятно и по призива и по познатия сценарии, с обвинения ще се сдобият и служители в БЕХ, които пък задължително ще признаят за подкупи от страна на Ковачки. Следващите „опраскани“ се очаква да бъдат и шефът на една от най-големите частни газови компании у нас Сашо Дончев и Иво Прокопиев, който е собственик на основни опозиционни онлайн издания срещу въпросната „комбина“ – Капитал и Дневник.

И така историята ще продължи дотам, докато съдебната ни система не стане наистина независима от влстта. Докато обаче тя не се смени из основи, нито 1 силен бизнес в страната няма как да бъде сигурен за своето съществуване, и дали в 1 момент шефовете на който няма да получат обаждане със следното изречение „Или ми прехвърляш бизнеса ти, или ще го смачкаме“.

Общество ОРГ

Print0

Коментари · 2

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • Avatar 13 февр. 2020 в 11:38

    Какъвто и да е @Сашо, на теб как ще ти се отрази, ако имаш бизнес , инвестирал си в него милиони и държавата реши въпреки Конституцията да ти го монополизира. И въпреки, че имаш издаден лиценз за сума години. Това нормално ли е за „правова държава“?

  • Avatar 13 февр. 2020 в 08:17

    Честните бизнесмени като Черепа мачкани от лошата прокуратура. Евала!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!