Коли на НСО са направили общо 61 обиколки на Земята по екватора за 2019г.

НСО © Общество

Колите на НСО са изминали за 2019 г. общо 2.5 млн. км, което е над 61 обиколки на Земята по екватора (40 075 км), сочат данни на неправителственото сдружение „БОЕЦ“ в отговор на техни въпроси по Закона за достъп до информация към Националната служба по охрана (НСО) .

Километрите, които не правят и някои големи транспортни фирми са навъртяни „по опазването на 35 лица заемащи висши държавни постове, плюс чужди дипломати и мисии при техни посещения“, казват от НСО.

Знаем обаче, че въпреки, че от НСО не са посочили за лица като Ахмед Доган, то има много лица, които са охранявани от НСО, но не заемат висши държавни постове, или в случая никакви постове.

2 500 000км. значат наистина много, много километри за разстоянията в държавата ни. А ако сметнем горивото по тях в средната цена на литър дизел или бензин в момента (да речем 2,27лв.), то това сочи почти 6 милиона лева, дадени само за гориво.

Мнозина през годините са сочели, че служителите на МВР превозват семействата на охраняемите -баби, деца, съпруги/съпрузи и т.н. до техните желани места, както и, че пазаруват за домовете им. Да речем, че това обаче са недоказани спекулации.

Сред охраняваните са й Валери Симеонов и Веселин Марешки като зам.-председатели на парламента (нищо, че единият е със свален имунитет и обвинения, а в списъка присъства и Делян Пеевски.

От НСО посочват още, че за последните 10 години са станали 254 катастрофи с коли на НСО, а само за 2019г. те са 26 от които 8 по вина на служители.

От отговорите на НСО към „БОЕЦ“ обаче става ясно и, че премиерът Борисов е излъгал на 21.02.2013г., когато заявява от трибуната на НС че разузнаването и службите имат данни, че Доган е поръчал убийството му!

В отговора си от службата за охрана посочват, че : през последните поне десетина години НЯМА НИТО ЕДНА РЕАЛНА СИТУАЦИЯ, ПРИ КОЯТО НЯКОЕ ОТ ОХРАНЯВАНИТЕ ЛИЦА ДА Е БИЛО ПОД ЗАПЛАХА! 

От държавния бюджет към НСО за 2019г. са преведени малко над 44 млн. лв. Докога пък българите ще продължат да плащат за охраната и превоза на олигарси и имащи нищо общо с държавната власт хора – не се знае.

Припомняме, че през миналата година един от охраняваните – Валери Симеонов обяви, че му е отказана информация от службата по охрана по каква причина е охраняван почетният лидер на ДПС – Ахмед Доган и колко пари се изразходват за това.

Към днешна дата депутатите от ДПС внесоха законопроект в НС който посочва охраняването от НСО да стане платено за лицата, които не заемат висш държавен пост, но са важни за държавата (смятайки Ахмед Доган и Делян Пеевски за такива и искайки те да си плащат затова). Те предлагат Министърът на финансите да определи сумата, която въпросните трябва да плащат за охраната им, и охраната на техните семейства.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!