Компенсации за клиентите на топлофикациите в страната

Газ © Общество

Това заяви, че очаква да се случи след понижението с 40% на цената на „синьото гориво“ – бившият енергиен министър Трайчо Трайков, който вече е районен кмет на „Средец“ в София, от групата на „Демоктратична България“.

Той обяви, че според него спрямо това което знае, би трябвало след като цената се променя със задна дата (август 2019г.) то клиентите на топлофикациите в страната да получат компенсация:

„Намалението на сметките за парно няма да са в размер на 40%. По-ниската цена на газа съответства на актуалните пазарни равнища.

За топлофикациите няма да е чак толкова намалението, тъй като газът съставлява компонента от около 50-60% от стойността на енергията, която заплащат хората.

Положително засегнат сектор на първо място ще е транспортът, който използва газ метан, а на второ място клиентите, които използват продукти, произведени от индустрията, която използва газа като гориво или като суровина, както и клиентите на всички продукти, които използват електроенергия“, обясни бившият министър на икономиката и енергетиката. Очаквам клиентите на топлофикациите да получат компенсации.

Това беше едно дългогодишно разследване на антимонополната комисия в ЕК, което приключи със споразумение с „Газпром“. То за първи път беше обявено през 2017 г.“, заяви Трайков.

Мнозина експерти в сферата посочиха, че след решение на КЕВР цената на услугите на топлофикациите в страната вероятно ще се понижи (възможно е с до 40-50%), като цените на природния газ за битови нужди и на този за движение на автомобилите също ще има промяна.

Възможна е промяна на цената и на някои стоки и услуги, които се базират до известен процент на цената на газа в производствения процес.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!