Компютърен вирус атакува от името на КАТ

Компютърен вирус атакува потребители от името на КАТ. © Общество

Властите предупреждават да бъдем много внимателни

За масово разпространение на компютърен вирус алармираха читатели на Общество. Фалшиви съобщения за неплатени фишове биват изпращани от името на Пътната полиция. Засегнати са хиляди души.

Мейлите да не се отварят от получателите и веднага да бъдат изтривани, казват от МВР

Потребителите получават електронно писмо от КАТ, в което пише, че имат фиш за глоба или акт, който трябва да бъде платен. При отваряне на приложения документ, който уж съдържа фиш, компютърът или съответното мобилно устройство се заразяват с вирус, съобщиха от ГДБОП.

Органите на реда припомнят, че Пътната полиция, поне засега, няма практика да изпращат актове или фишове на електронната поща на шофьорите-нарушители.

За атаката е използван сървър в Германия, съобщиха за Общество от ГДБОП

Няма хакнати сървъри на МВР„, обяви Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП. „Хакерът обаче е създал чрез програма имейл, който наподобява този на МВР„, допълни Колев.

Министерството на вътрешните работи предупреждава, че ако потребител е отворил прикачения файл в полученото писмо, трябва незабавно да сканира компютъра си с антивирусна програма или да го преинсталира. Препоръчително е да бъдат променени и абсолютно всички пароли, които се използват от дадения потребител в интернет. Въпросният „троянски кон“ има за цел да открадне именно паролите за електронни пощи, социални мрежи и интернет банкиране.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!