Корнелия Нинова: Днес Борисов удари дъното

Корнелия Нинова © Общество

Днес депутатите удариха на камък с кворума в Народното събрание, като първия опит събра едва 106 народни представители, а вторият 112. Петъчният ден и чакащата ваканция явно подействаха на депутатите, които заради изборите по-рано през месеца си гласуваха ваканция до края на октомври, Те ще се завърнат в седмицата след изборите (което им дава почивка от повече от 2 седмици).

В парламентарната им програмата за днес влизаше гласуване за удължаване на работата на комисията, която търси отговори на въпроса „защо системата на НАП беше хакната“. Освен това премиерът Борисов трябваше да отговаря на въпрос на лидера на БСП – Корнелия Нинова. Той беше свързан с позицията ни за влизането в Шенгенското пространство. Ето как коментира липсата на председателят на НС на БСП – Корнелия Нинова:

„Всички видяхте какво се случи – два неуспешни опити за регистрация на кворум. Били сме свидетели на всякакво шикалкавене от страна на премиера Борисов, за да не ни отговаря на въпроси, но днес той удари дъното като нареди на депутати си да не идват на работа, да провалят кворума, за да не дойде да обясни защо корупцията на неговото правителство провали бъдещето на България в Шенген“, каза на тръгване от НС – Нинова.

„Понеже го чух в едно предаване да казва, че бил дошъл да отговаря, но мен ме нямало – един път ми се е наложило да отсъствам, но искам да ви изложа следните факти. От началото на това Народно събрание, всички мои въпроси и питания се връщат от министър-председателя с отказ да ми отговаря поради некомпетентност“, каза още председателят на БСП.

Корнелия Нинова Бойко Борисов

Последва даване на примери за още питания на които според нея Борисов не й е отговорил – питане за Агенция “Митници“, срив в Търговския регистър, източване на лични данни от НАП, относно избора на делегирани за България прокурори в Европейската прокуратура, питане защо България гласува против г-жа Кьовеши за главен Европейски прокурор.

„Тези въпроси все не са от компетентноста на г-н Борисов и той праща различните министри тук. Беше питан защо заобикаля парламента и раздава пари от Бюджета от багажника на колата си, в разрез с всички закони и правила. Отговор – не е компетентен да ми отговори, компетентен е Горанов. Следващо: допълнителни трансфери към общините за сметка на централния бюджет – постановленията, с които той еднолично и по политически причини раздава пари на определени общини, а на други – не. Отговор – не е компетентен, питайте министъра на финансите. Последен пример – питане относно новия модел на икономическа политика, представен от Томислав Дончев. Отговор – Томислав Дончев нещо си говори по медиите това не ангажира правителството да се занимава с него и с Вас.  Така че премиерът не е компетентен да тълкува думите на Томислав Дончев.

Надявам се, че това ви показва тенденцията и отношението към парламентаризма и към моите питания. Страхът му да дойде да ми отговаря е по-голям от парламентаризма. Да си припомним думите на един бивш генерал, шеф на НСО: „Винаги усещаме кога едно правителство си тръгва, когато министър- председателят отказва да идва в парламента и да отговаря на въпроси, а ако случайно дойде – иска от нас да го извеждаме от страничния вход.“  Мисля, че ситуацията в момента е точно тази, завърши Нинова.

На фона на това днес Бойко Борисов инспектира и откри новопостроеният участък от Ябланица до Боаза за който вчера Ви информирахме.

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!