Красимир Лалов след обществения съвет за тол системата; Не този, а и по-следващия март месец пак ще се отложи

Красимир Лалов, превозвачи © Общество

През вчерашния ден се проведе третото заседание на Обществения консултативен съвет за новоизграждащата се тол система у нас. Той е съставен от 2 страни. Превозвачите от едната  и представителите на държавата в лицето на МРРБ и АПИ/Националното тол управление от другата.

В излушването си по-късно в парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, заяви:

„Члeнoвeтe нa Oбщecтвeния кoнcултaтивeн cъвeт ca зaпoзнaти c пocлeдния вaриaнт нa oбхвaтa нa рeпубликaнcкитe пътищa, зa кoитo ce прeдлaгa дa ce плaщa тaкca зa тeжкoтoвaрни aвтoмoбили“.

Какво обаче знаят превозвачите, защо не присъстват на пресконференциите за медиите след обществените консултативни съвети и какво е обсъждано там ни казва в интервю за Общество ОРГ председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов.

Здравейте, г-н Лалов, видяхме се днес след консултативния обществен съвет за тол системата който проведохте заедно с други ваши колеги от браншовите организации на превозвачите, както й с Олег Асенов, който беше шеф на Националното тол управление, а сега е член на УС на АПИ. Не ви видяхме на изявлението за медиите по-късно. Не Ви допуснаха или? Какво се случи?

– Когато искаш нещо да направиш се казва уважаеми господа другари, днес е празник, 7 ноевмри. След това нещо ще дадем пресконференция (надявам се, че разбираш от хумор). А те помислиха, че ние сме ангажирани за коктейл по случай 7 ноември, а те щели да обяснят нещо, което не съм сигурен дали сме обсъждали. Никой дума не спомена, че ще има такова нещо.

Разбирам. Но Вие все пак знаехте, че ще има, помните предишните 2 пъти в които отново се случваше същото?

– Аз понеже съм висок и имам добър слухов апарат, успях да дочуя как се даваха разпореждания във вътрешния елит там. Нали… какво да се направи, как, да се направи тихо, и затова бях подразбрал тая работа, че ние не сме желани там. Иначе някой щеше да дойде и да ни каже, абе господа, ще дойде пресата, обществото трябва да се информира… Дръжки… Тоя филм го няма тука.

Предишните пъти обаче г-н Арабаджиев беше поканен и говори на изявленията след предишните 2 обществено-консултативни съвети за тол системата. Тогава обаче Вие отново казахте, че не сте бил поканен. Защо мислите, че се получава така?

– Аз днес отидох до г-н Арабаджиев и му казах, слушай, ако ти пак се направиш на невидим и отидеш там просто всеки си носи кръста… Така той предпочете да не се кара с другите превозвачи, защото това е поръчкова работа вече и затова и той се изнесе.  Нали ако бяхме там и Ви бяхме казали какви са нещата щяха да овиснат прави всички…

Първия обществен съвет беше под агидата на министъра на МРРБ. Другите две бяха две бяха под агидата на зам.-министъра на МРРБ. А сега дори шефа на АПИ не дойде, да ти обяснявам ли как пада надолу нивото? Въпроса е добре де, следващия път Пена чистачката ли ще пратят? На това ниво никой не може да поеме ангажименти. Това нали е съвет, тези неща се договарят. Там се прави нещо, не се четат лекции. Хората които са вътре трябва да могат да взимат решения.

Имахте ли споразумение за цената в 3-те провели се обществени съвета досега?  Помним, че след предишния съвет г-н Арабаджиев каза, че има напредък, а днес г-н Асенов от АПИ обясни, че следващата седмица цената ще бъде обсъждана отново, като тя зависи от доклад на Световната банка, който щял да покаже влиянието на дадена цена върху цените на стоките и услугите у нас?

– О, боже мой. Пълни глупости. В този доклад на световната банка ако има една вярна цифра, аз отивам и ставам мюсюлманин и се записвам в тези отряди да воювам без значение за кой. Този доклад просто е пълен с небивалици. Да престанат да говорят за него и да ни го тикат под носа. Как ще зависят от този доклад цените. Той не е добре. Търсят се едни 500 милиона примерно. Имаме покритие на тол системата примерно от 6000км., е много е ясно като се раздели средно колко товарни превозни средства минават, и веднага се получава колко трябва да е на километър. Сметката е абсолютно проста.

Лошото е обаче когато транзитния трафик не е толкова. Когато някой го е смятал като е гледал тавана. Ние по последната сбирка която направихме трябваше не знам някой дали си спомня, на 16 август всичко да е готово и да почнат едни проби. Ние казахме, че ще им дадем камиони, ще сложим апарати за да може да се прецени.

Тоест,твърдите че оттогава досега нищо не е тествано?

– Нищо не е тествано! Както беше последния съвет през лятото, то ги удари и…

Днес между другото зададохме този въпрос на г-н Асенов (какво точно се тества и какви са резлутатите) и той обясни, че персоналът на Националното тол управление се обучава, както и, че рамките събират данни за трафика. Дефакто с камиони май, май нищо не се е тествало? Единствено в демонстрационните центрове превозвачите са могли да изчислят даден маршрут по техните параметри за да имат представа как ще им излизат сметките със сегашната предложена цена?

– Ама не може така само в демонстрационните центрове. Въпроса беше ние за да вземем някакво решение в този обществен съвет трябваше да направим тези проби, теставания и т.н. Не някакви хора дали са искали да отидат да изчисляват нещо си. Това ми звучи като секс през монитор. По електронен път… Мен ме е яд, защото никъде не се води нито стенограма, нито протокол от това което се говори на тези срещи за да видите.

Наскоро при въпрос от Народни представители в парламента Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова беше отговорила, че има известни проблеми и трудности пред предстоящото въвеждане в експлатация на тол системата (планувано за 1 март, 2020г.). Мислите ли, че тя ще бъде отложена отново за пореден път?

– Не само през идващия март месец, но и през следващия март ще бъде отложена.  Всичко е много елементарно. Аз още от първия ден на тези обществени съвети ги питам каква е философията на нашата тол система, която ще правим. Искам да знам как политически хората си я представят. До ден днешен никой не отговаря. В Унгария по всичките платени пътища всички плащат – леки коли, каруци, товарни, всички.

Там обаче платими са няколко аутобана. От Сърбия до Румъния (аутобан 5 до Будапеща), само че синхронно на този път върви друг М5, който не е по-лош, но е забранен за транзита. Унгарските превозвачи си го ползват. Ние транзита слезем ли ни глобяват по 4 хиляди евро. Има още 2 такива транзитни аутобана и това е всичко платено.

Тук обаче щели да плащат само тежкотоварните коли. Сега от тол системата ще се изграждат нови пътища. Защо е казано, че ние трябва да плащаме за да се изграждат пътища не е ясно. По конституция всички сме равнопоставени в тази държава. В Турция всички плащат. В нашата съседна Гърция пак си плащат всички. В Македония и Сърбия пак всички плащат. При нас ние стимулираме местния туризъм.

A имате ли консенсус по обхвата на тол системата. И г-н Асенов и г-жа Аврамова заявиха, че вие знаете за него и, че към момента той е този:

Карта с обхвата на тол системата

Карта на платените участъци от републиканската пътна мрежа за превозни средства над 3,5 тона

Не, няма такова съгласие. Това го няма в цял свят. В Германия например първата година пуснаха пробен период. Видяха проблемите, отстраниха ги за половин година, после пак още толкова пробен период. Ние как така го правим тук? Всичко наведнъж, всички пътища освен селските.

Ние го питахме г-н Асенов, той скляпа. Ако някой е обещал на някого, че ще даде еди колко си приход на държавата си е негов проблем. Ние ще плащаме на Макрон, ще плащаме тол такси навсякъде у нас, ще плащаме на тоя, на оня… Но аз му казах на Олег. Вие тази крава ще я пресушите и нито ще видите мляко, нито  нищо.

Според Вас ако тол системата се въведе с исканите от правителството цени и при този обхват, който става ясен от картата по-горе, която днес обявиха от Националното тол управление за обхват на тол системата, мислите ли, че ще се вдигнат цените на основните стоки и услуги у нас?

– Той първо няма да тръгне. В момента много малка част от търговците са запознати какво им се готви. Те си мисля превозвачите ще се оправят.  После ще почнат да се вайкат, че не са запознати, че пресата не ги е информирала и какво ли не. На обществения съвет днес и на предишните нямаше нито 1 търговец. Защо няма? Не знам те имат ли браншова организация. Ще ти дам пример, централния склад на Лидл е близо до Ямбол, всичките им стоки отиват там и после се връщат до отделните ЛИДЛ магазини в София, Пловдив и т.н.  Тези километри кой ще ги плати? Потребителите.

Как мислите, че тол системата ще бъде отложена, ако тя бъде? С какво оправдание?

– Че превозвачите не са съгласни, че са пумияри и т.н. Естествено не в такъв вид, но така ще изглежда. Мога отсега да ти го кажа. Някой обаче е излъгал министър председателя много сериозно, защото първо беше обещан 1 милиард, после 600 милиона, после 500, сега 400-500.

Знам смисъла на тол системата на всички наши съседни държави, но на нашата не! Това което могат да направят е да отклонят транзита, което няколко пъти вече е правено. В следствие на това вече още повече ще закопаем цялата работа, защото са назначени стотици хора тук и там, батко и братко, които им се плащат луди пари.

Как бихте реагирали, ако все пак не отложат тол системата и я въведат с тези параметри?

– Ами вижте, то е много лесно. Транспорта винаги е една такава система, която колкото е подвижна и т.н., можем да сложим нещата на „Църна маца“, аз съм предложил как да си преразпределим, кой ще вземе кюфтетата, кой кебапчетата, кой ще донесе маси и столове и се приключва.

Тогава обаче народа ще трябва да си избере какво правим. Защото те ще плащат затова. Ако бяхме го направили сега, щяха да кажат вие го правите преди избори, това е политически протест. Ама мен не ме плаши това. Цял живот ме плашат с политически неща. Аз не знам дали ги има изобщо. Смешна работа. Следващия път още един път го казвам, очаквам сбирката да я води Пена чистачката. Всеки път си говорим едно и също, тика ми се световната банка и нищо ново.

А мислите ли, че има общо това, че г-жа Кристалина Георгиева беше шеф на Световната банка до преди да оглави Международния валутен фонд?

– Ама те някои неща са очевадни. Лошото е, че става много, много видимо всичко и е зашито с бял конец.

А защо мислите, че тези неща нямат гласност и малко медии отразяват нещата, особено от големите?

– Това има само един отговор. Някой някъде е казал това нещо да не се чува. В България ще ме прощават хората, но останахме около 4-5 милиона с всичките националности, ако ме разбираш. Сред тези дето „бягат“ са хората с високо образование и в активна възраст. На останалите им кажи, че това е слон вместо магаре и те ще почнат да повтарят това е слон. Една лъжа повтаряна 100 пъти става жива истина.  В момента сме в тази фаза, което е адски обидно. Всички направиха тол система и въобще не разбраха кое и как става. Като видят, че нещо не работи веднага свалят парите. Гледат да приберат транзита.

Казаха ли Ви какво ще обсъждате на следващите обществени съвети за тол системата следващата седмица?

Ще анализираме отчети, колко били натоварени този път и онзи път.

Тоест, данните от рамките, които са поставени в момента?

– Да, но да ви кажа на тези рамки и на тези данни аз много вяра нямам.  2/3 от тях не са в транзитните коридори. Повечето са от на баба Пена къщата вляво.

Има и друго. Реколтата например се прибира 2-3 месеца. Но ти не можеш да кажеш, че цялата година трафикът е такъв. Не знам дали ме разбирате. Да ми се показва анализ за 2-3 месеца… Не можеш просто. Но иначе ще кажат, че бойкотираме нещата. Ще отидем и ще видим, но отсега ми е ясно какво ще е.

И за последно, мислите ли, че превозвачите ще останете обединени в позицията си, защото знаем, че имате известни разминавания с г-н Арабаджиев?

– Значи, аз днес попитах г-н Арабаджиев и той ми каза, че нещата от предишния път не ги е казвал.  После си тръгна. Както Ви казах всеки си носи кръстта. Но аз мисля, че ние нямаме избор.  Не можеш да направиш най-скъпия тол в ЕС за превозвачите в най-бедната държава.

Ако ние направим това трафика ще мине през съседните държави и да ни заобикалят. От Турция ще тръгне през Гърция, Македония, Сърбия и ние ще гледаме филма отстрани. Отделно турците накупиха един куп кораби, които карат полу-ремаркета директно до Франция, Испания, Италия и дори Румъния.  Така че нито ще открием топлата вода, нито нищо. Типично по български пак ще гледаме филма отстрани!

Общество ОРГ

Print0

Коментари · 1

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!