Красимир Лалов: Философията на тол система ни е да се вземат пари от единия джоб и да се бутнат в другия

Красимир Лалов © Общество

След „трусовете“ и хаосът около въвеждането на тол системата в последните дни от които най-забележимо това се случи днес и вчера, покрай нейния нов гратисен период и нови споразумения, гарнирани със скандали и протести, екипът ни се свърза с зам.председателя на Националното сдружение на превозвачите Красимир Лалов.

В интервю за Общество ОРГ той обясни какви са техните искания, какво се случва в момента в държавата за превозвачите спрямо всички „новости“ около въвеждането на тол-а у нас. Ето какво каза той за нашия екип в първата част (ЧАСТ 1) на нашия разговор:

Защо според Вас НДУ към тол системата не се съобразяват с тол системата и дори днес след „свалянето на цените“ искат абонаментна такса от 5,90лв. + 1лв. депозит без ДДС, извън 7-те % комисионна?

– След като с премиера вчера говорихме, аз му обясних какъв е проблема. Някои хора искат да станат много по-бързо богати. Обясних му как. Премиера разпореди на министрите от МРРБ, на хората от АПИ и на финансовия министър, поне към тях погледна, да уредят до 26 март нещата да бъдат оправени и всички превозвачи да заплащат тол системата дали чрез безплатни апаратчета, ако ви направи впечатление.

Именно затова днес цената на абонамента за въпросните към единствената НТУ, която ги предлага в момента беше с 10 лв. по-ниска отново да кажем от днес. Вчера зам. министър Нанков направи сметка за което, че 10лв. на месец за 24. месечен договор били точно 240 лева. Нещо, което сега държавата ще плати, тоест затова вече е 5,90 + 1 лв. без ДДС?

– Нека Нанков да не ми прави сметките, както аз не му правя сметка на заплата. Да не му правя сметките, защото аз почна ли, ще стане много лошо.

Интересното в „сметките“ беше, че въпреки, че по договор щеше да се плаща това устройство с по 10 лева на месец, накрая нямаше да остане за собственика на МПС-то, а се връща обратно след прекратяване на договора при фирмата НТУ, въпреки, че след 24 месеца реално то е изплатено?

– Цялата работа е, че някой по „тъмна доба“ направи някаква схема някой да стане много бързо богат, обаче нещо не му излезнаха сметките. Значи ние след като сме седнали на една маса с министър-председателя и той си е дал разпореждането, нека бъдат любезни юнаците и юначките от МРРБ и АПИ, а да не се чудят как да се въртят и туткат, защото нещо не им се връзва. Имаха толкоз много дълго време, имахме няколко обществени съвета на които нищо не правеха. Срещаха се с нас, после на Вас медиите говореха други работи. „Превозвачите били съгласни, нямало проблем“. После „превозвачите били виновни“. Това, че се отказаха да приберат няколко милиона в държавата си е техен проблем.

Не знам дали обърнахте внимание днес на изслушването на премиера в парламента, че депутата от БСП – Георги Свиленски му обясни на негово изказване, че „превозвачите са съгласни с това да плащат 7% комисионна на НДУ“, че всъщност държавата ще ги плаща от тол таксата, която независимо от процента на комисионна, за превозвачите той ще е един и същ?

– Да, от договора който те имат. Не, вижте. Всичко е „зашито с бели конци“. Въпросът е, че премиера е обграден в тази среда с хора, които го лъжат и не се изказва добре поради това. Вчера правихме среща между нас от транспортния бранш и уж хора от правителството. Дойде само проф. Асенов. Хората които чакахме да дойдат не дойдоха. Дойдоха само тези които искат. Свиленски беше там, явно се е готвил за днес.

Надявам се да сте чули какво говорят въпросните доставчици на декларирани данни, какви условия са им предложени от НДУ и така…

Понеже следим отдавна темата, знаете, правили сме доста интервюта с Вас, с Вашите колеги, екипът ни е бил винаги на всички събития по темата за тол системата и пише за нея и „далаверите в нея“ още преди нейния старт, ако си спомняте 2 от вписаните в регистрите на АПИ НДУ – италианската компания „Иком“ и българската „Телетол“ искаха да сключат договори с въпросните GPS компании (ДДД).

Дори последната „Телетол“ беше готова да даде 2,5% от тяхната комисионна за което, само и само да не се вдига таксата на превозвачите към GPS компаниите. Защо според Вас тези 2 компании не са допуснати до тол системата?

– Вижте, то е много елементарно. Всички направени решения по нашата тол система до преди няколко дни тук, месец бяха направени на тъмно. Аз не знам каква е философията на тази тол система. Но понеже философията беше да се вземат едни пари от единия джоб и да се бутнат в другия, то е очевадно вече…. защото само 1 фирма се допуска до НДУ, условията за GPS операторите са направени така, че тя да е монополист и да изкарва още пари и е повече от ясно.

Общество ОРГ

Print0

Коментари · 1

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • Avatar 28 февр. 2020 в 09:45

    Спрете да разговаряте с едрия бизнес, дето има по 200 камиона, а чуйте гледната точка на малките превозвачи. Защото при тях плащането на настоящите тол такси значи смърт.

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!