Красимир Лалов: Не мисля, че премиерът е информиран за случващото се около тол системата

Красимир Лалов © Общество

Темата за тол системата в българското медийно пространство започва да присъства все по-често. Скандалите около нейното започване, което се отлага вече няколко пъти „никнат като гъби“.  Почти всеки процес в новата тол система буди съмнения и разраства нови скандали. За актуалните теми около тол системата в последните седмици мнение пред екипа на Общество ОРГ даде и председателят на Национално сдружение на българските превозвачи – Красимир Лалов.

Доволни ли сте от моментната цена за километър спрямо предложените тарифи за тол системата към момента. Знаем, че през миналата седмица на обществения съвет между МРРБ и синдикатите на превозваческите организации, на които бяхте и Вие, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството – Николай Нанков предложи цени от 12-14 ст. за евро 6 камиони / км.?

– Аз също присъствах на обществения съвет по тол системата миналата седмица. Не знам обаче защо някои господа съвсем тайничко после дойдоха при Вас от пресата. На нас, които не дойдохме да говорим пред Вас никой не ни каза, че ще има такава пресконференция. Трябва да питате г-н Нанков, защо само Данчо беше на срещата (Йордан Арабаджиев – предс. на съюза на межд. превозвачи). Когато се организира срещата първо, никой не знаеше, че ще има такава среща. Второ, никой не е приемал тази цена от 12-14 стотинки на километър за евро 6, която става доста повече за камионите, които масово се карат у нас.

Накрая на срещата г-н Нанков каза, какво бихте казали за 12-14 стотинки. Ние не сме се съгласявали.  Ние предложихме да се направи един експертен съвет в рамките на следващия обществен съвет, защото там миналата седмица бяха от пътна полиция, Министерство на екологията и все институции, които нямат нищо общо според мен.

Ако г-н Арабаджиев е съгласен на тази цена и са се разбирали някъде другаде, нямам нищо против, но ние вътрешните превозвачи в страната не сме, а в рамките на обществения съвет не се е състояла такава дискусия.

Какво мислите за изграждането на тол системата у нас като цяло до момента. Как върви процесът според Вас?

– Ами първо, не знам дали някой не е обещал на някой да събере с тол системата милярд и 200-300 милиона. Ако е така, то той каквото и да направи, няма да успее. Сигурен съм. Ако се съберат 500-600 милиона, пак добре. Второ, някой е излъгал с един куп данни г-н Нанков. Нещата които излизат като доклади от световната банка не кореспондират с другите неща.  Там никъде няма такива суми, които се говорят у нас.

Друго нещо, което е много смущаващо е, че само пътя от Нос Ком до Нос Емине няма да се таксува. В цял свят нещата се правят поетапно, когато се въвежда тол системата. Първо се започва с магистрали, после се добавят междуградски пътища и т.н., но винаги има и пътища, които са свободни. Те не са наясно с философията на тол системата.

Доста неща не са направени и не са обяснени. Искам също така да се обясни на обществото и дали фирмата (бел. ред. австрийската фирма „Капш“), която изгражда тол системата у нас е същата, чиито офиси в Чехия и Полша бяха заключени от полицията.  Един куп неща има да излизат в тол системата у нас, но ние само питаме. Отговори няма.

Как ще коментирате това, че от миналата седмица всички шофьори на тежкотоварни автомобили са принудени да си купуват седмични винетки, след като месечните не се продаваха заради изтичане на срокът им, което беше направено заради въвеждането на тол системата от 16 август, която обаче беше отложена отново.

– Не, има и нещо друго. Трябва да почнете по-отдалеч. След като всички знаеха, че тол системата няма да стартира на 16 август, защо чакаха в последния момент да променят закона, за да може хората да нямат месечни винетки. Като знаеха, че нямат възможност тази година да пуснат тол системата, защо спряха и годишните винетки? Те си знаят възможностите.

Извинявайте, но всичко това в последната седмица и малко повече е долна изнуда! Вчера слушах, че се хвалят колко спечелили от това. Да, но това е на гърба на превозвачите! Не му прави чест на проф. Асенов от Националното тол управление да говори колко са спечелили от тези неща, вчера го гледах.

И защо плащаме на 600 човека, които работят в него и повече, и какво правят те? Редовно в София виждам десетки коли на тол управлението, разхождат си се, а тук не ти трябва винетка. Това е поредният раздут щат.  В Полша този контрол се поема от ДАИ.

Не знам дали знаете, но докато не се обнародват промените в Закона за движение по пътищата, месечна винетка няма да има. А това са скорошните дни до края на седмицата.

– Казаха ни, че уж до края на деня щяло да има. Ако няма обаче и Вие сте прав, ще съдим държавата.  Видях това изказване. Господин професорът (Олег Асенов) си позволява да влиза в една материя, която не влиза в неговата характеристика и това в последно време много дразни превозвачите.  Нека да бъде малко по-коректен и да не се занимава с неща, които не са в неговата служебна дейност. Според мен за тези неща трябва да отговарят в АПИ, защото те могат да носят политическа отговорност.

Има достатъчно административни кадри там. Всички тези „игрички“ ще доведат доста превозвачи до фалит.  Случва се така, че човек изведнъж трябва да има доста обортни средства…

Как ще коментирате промените от миналата седмица в Закона за движение по пътищата, където GPS доставчиците бяха задължени да сключват договор с доставчиците на декларирани данни, а не с АПИ, както беше до момента. Това означва, че както към момента има само 1 доставчик с одобрени параметри, се получава монопол. Всички тези GPS компании ще трябва да сключат договор с 1 фирма – „Интелигентни трафик системи“. До какво би довело това според Вас?

–  Има и друго според мен. Законът казва, че АПИ е контролен орган, но не можел да сключва такива договори заради еди какво си…  На мен не ми е ясно какво значи, че АПИ е контролен орган, и кой ги е излъгал, че администрацията може да се занимава само с контрол. В следствие на което почвам да изпадам в недоумение, защото там всеки има различно мнение. Казват в Европейския съюз е така, ако не вярваш питай еди кой си…

Затова Ви казвам, че всичко там е много непрофесионално, много недефинирано и съмненията за корупция са много големи.  На мен ми е ясно, че предопределено кой ще спечели от тол системата у нас, и Вие и аз не сме глупави. Има един куп неща още обаче.

Мислите ли, че премиерът Бойко Борисов е запознат с въпросните неща за които говорихме по-горе?

– Първо, мисля, че някой го е излъгал като цяло, че ще се съберат 1,2-3 милиарда от тол системата. Аз присъствах на срещата с Бойко Борисов, когато той ни извика за ТОЛ-а и лично аз му казах, че трябва да се промени философията за ТОЛ-а и чак тогава всичко останало. Той тогава се съгласи и каза вземете пример от там и го направете.  Аз мисля, че той не, че не е запознат, но го лъжат.  Това са две различни неща. Аз също така не мисля, че тол-системата ще тръгне през март месец. Натрупана е един куп невярна информация.

Забелязвате ли лека неинформираност по темата и в министър Петя Аврамова? Сякаш тя също не е напълно информирана какво се случва с тол системата, поради факта, че редовно виждаме изказвания, които сочат това. Миналата седмица тя беше казала ,че има N на брой изградени камери за тол системата, че тя е почти готова и, че „казусът на един от доставчиците с отменен договор – „Телетол“ е по-скоро технически“. Всички тези неща бяха опровергани от различни хора в различни медии. Какво мислите Вие, дали хората от АПИ и Националното Тол Управление я информират добре?

– Според мен г-н Нанков от министър го направиха зам.-министър, ако се сещате какво имам предвид. Ще ме прощава дамата, но не мисля, че тя е информирана какво се случва напълно. Не мисля, че някой й е възложил да се занимава с тази работа, както, че и някой и дава много сведения по темата. Забелязвам, че тя често се изказва неподготвена и това в хората, които знаят доста неща по темата си личи.  Неприятно съм изненадан обаче, че някои неща от тол системата нито премиера ги знае, нито тя.

Мислите ли, че превозвачите могат да бъдат разцепени за цената на км спрямо тол системата, ако някой от синдикалните лидери на различните организации получи финансиране „под масата“ от хора, занимаващи се с тол системата?

– Скандалът при такъв случай ще е огромен, защото то щс се ознае. Където има 3 глави, винаги има 1 предател. Не виждам толкова глупав човек там, който да си заложи главата. Стане ли такъв скандал нали се сещате, че ще изхвърчат доста „глави“.  Аз мисля, че човекът, който се занимава с тол системата не мога да кажа, че е глупав.

Тол системата у нас или трябва да се направи като хората „без схеми“, или скандалите ще продължат до безкрайност. Няма как някакви неща да останат скрити задълго.

 

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!