Красимир Вълчев: Не съветвам никой да си прави планове за почивка през юни, може да се учи събота и неделя

Красимир Вълчев © Общество

Това заяви на брифинг в Министерски съвет днес образователния министър – Красимир Вълчев по повод кризата с коронавируса и прекратеното към момента образование на децата в училищата, което се очаква да започне след минимализиране на прогресията с заболели от COVID-19.

На брифинга Вълчев обяви, че от утре започват уроци за най-малките до тези от 7 клас по БНТ2 от 9:15 сутринта, а за по-големите до 7 клас в следващите сутрешните часове. Следобяд пък телевизията ще излчва уроци за още по-големите в гимназиите, а в сряда видео уроци ще има и за неделните училища.

„Не съвътвам никого да си прави планове за юни месец. Не защото ще удължим учебната година, а защото още не се знае какво ще е положението с кризата. Иначе това е най-възможното нещо. Или ще удължим учебната година вероятно до края на юни, за юли не говоря, или ще вземем от началото на следващата учебна, или ще се учи и събота и неделя. Към момента са ни нужни още 33 учебни дни, за да се вземе целия материал, който е останал. Такива са изчисленията.

Няма проблем уроците да бъдат преподавани в т.нар. „виртуална класна стая“, но учениците трябва да имат достъп до устройства и да бъдат всички по 1 и също време там. Това е малко трудно, но не е невъзможно“, заяви Вълчев.

Образователния министър каза още, че „изпитите са най-малкия проблем“ и отдавна така или иначе трябвало да се направи реформа, която да ги промени така, че децата да не наизустяват материала и това да е важното, а важното да е да мислят критично и анализиращо, а не колко са наизустили от даден материал.

Брифинг на МОН

Брифинг на просветния министър Красимир Вълчев

Posted by bTV Новините on Monday, 16 March 2020

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!