КЗП с препоръки как да резервираме почивки за зимните празници

© Общество

Може и времето през октомври все още да напомня за лятото, но именно сега е най-подходящо да помислим как и къде искаме да посрещнем Коледа и Нова година.

Оферти има много и най-разнообразни. Трябва обаче да бъдем внимателни, съветват от Комисията за защита на потребителите (КЗП)

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов заяви за Общество ОРГ, че офертите за зимна почивка „не винаги са толкова действителни и красиви, колкото изглеждат на картинките и в описанията„.

Това важи особено за предлаганите в интернет пакетни пътувания, допълни Маргаритов.

Много е важно потребителите да потърсят в интернет регистрите на Министерството на туризма и в тях данни за туроператорите. Да се провери дали действително това, което се предлага на нашето внимание, съответства на това, което законът изисква. Само така ще бъдем спокойни, че наистина получаваме срещу своите пари онова, което трябва да получим“, коментира председателят на Комисията за защита на потребителите.

От КЗП съветват хората да не се поддават лесно на гръмки анонси от типа на „остава само още една свободна стая“ и „в момента още десет потребителя разглеждат тази оферта“

Това може да бъде трик, тъй като е възможно да има изрична уговорка, че въпросното място за настаняване не се предлага единствено в тази платформа, а в още 5, да кажем„, обясни Маргаритов.

При т. нар. пакетни пътувания пример за нелоялна търговска практика е, когато туроператорът 2 седмици или 10 дни преди пътуването промени цената, местата за настаняване или транспорта

При такъв пример потребителите трябва да алармират КЗП, а съответният туроператор ще бъде глобен.

И все пак едно от най-важните неща при резервация за почивка е да не оставяме всичко за последния момент. Ако искаме да имаме време да проучим различните оферти и да платим по-разумна цена, добре е да се ориентираме къде и как искаме да почиваме поне два месеца предварително.

Борислав Петров, Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!