Легендарен генерал на Иран беше убит с ракетен удар на САЩ, задава ли се нова мащабна война?

Американски удар с ракети в Ирак © Общество

Ракетният обстрел е станал по нареждане на президента Доналд Тръмп по-рано вчера в 18:32ч. местно време.

Горният туйт на президента Тръмп ознаменувал убийството на Касем Сюлеймани вчера беше тълкуван от медиите в Америка като триумф на президента Тръмп над Иран.

За Сюлеймани е известно, че е главнокомандващ на елитните части „Ал Кудс“ от Иранска революционна гвардия. В страната си той е военна фигура с легендарен статус като безкомпромисен генерал, който може да изпълни всички искания на властта.

Ген. Солеймани – главнокомадващ елитните части „Ал Кудс“ от Иранска революционна гвардия

Сюлеймани е бил убит чрез ракетен обстрел от американски хеликоптери в района до летището на Багдад.

Официалните власти в САЩ съобщиха, че това е направено с цел да се предотвратят по-нататъчни действия в района, както й да се осуетят плановете на Иран за бъдещи атаки:

„По нареждане на президента американските военни предприеха решителни отбранителни действия за защита на американските служители зад граница, като убиха Касем Солеймани, ръководител на корпуса „Ал Кудс“ на Иранската революционна гвардия, който САЩ обяви за чуждестранна терористична организация.

Ген. Солеймани разработваше планове за нападения срещу американски дипломати и служители в Ирак и района. Той и неговите части „Ал Кудс“ са отговорни за смъртта на стотици американци и техни партньори от международната коалиция, както и за раняването на още хиляди хора. Той оркестрира нападенията срещу бази на коалицията в Ирак през последните няколко месеца, включително на 27 декември, в които загинаха и бяха раени американци и иранци. Той е одобрил и нападението срещу американското посолство в Багдад тази седмица.“ , пишат от американското МВР.

С ракетните удари е бил ликвидиран и заместник командирът на Хашд ал Шааби – подкрепяни от Иран шиитски милиции в Ирак – Абу Махди ал Мухандис.

Ликвидираните – Ген. Солеймани и Абу Махди ал Мухандис (един от най-верните хора на Иран в Ирак)

Световните политически анализатори смятат, че ликвидацията на двамата лидери на Иран за всички външни техни мисии е много възможно да доведат до много кръвопролития из целия свят в акт на отмъщение или до гражданска война в Ирак.

Ликвидирането на генерал Солеймани смятан за най-важната иранска фигура в Близкия изток за последните 30 години беше неочаквано, след като през вчерашния ден всички атаки срещу посолството на Америка в Багдад бяха преустановени и се очакваше фаза на преговори с шиитските милиции.

„Атаките срещу нас ще бъдат посрещнати с ответни реакции във време, по начин и на място, което ние изберем. Настояваме режимът в Иран да прекрати зловредната си дейност“, заяви в четвъртък министърът на отбраната на САЩ – Марк Еспър. 

Говорителят на организацията Хашд ал Шааби – Ахмед ал Асади заяви, че три ракети от американски хеликоптери са ударили международното летище в Багдад. Въпросните са убили трима членове на неговата групировка и двама „гости“. Ракетите са били насочени към товарния терминал, и по-конкретно с тях са били унищожени 2 автомобила в които са били ликвидираните.

Спешната помощ в Ирак съобщи за 9 ранени, като сред 5-мата убити е ръководителят на отдел „Връзки с обществеността“ на шиидските милиции, който също е бил в една от колите.

Какви са реакциите на властите в Иран и Ирак?

Агенция APF цитираща властите в Иран пише, че върховният лидер на Иран Аятола Али Хаменей е обещал „тежко отмъщение“ за смъртта на легендарния генерал на Иран – Солеймани, като това свидетелства за най-голямата ескалация досега сред враговете с опасения за прокси война между Иран и САЩ на иракска земя.

Десетки хиляди ядосани иранци излязоха на улиците на Техеран, скандирайки „Смърт за Америка“ и издигайки плакати на Солеймани.

Запаленото знаме на САЩ е обичайна гледка в Иран

На фона на това американското посолство в Ирак призова всички американски граждани да напуснат Ирак незабавно.

Очаква се парламентът на Ирак да заседава днес и в началото на другата седмица и да вземе решение дали да изгони чуждите войски на своя територия, за което беше призован от много политически лидери в страната, тъй като тяхното присъствие вече се е превърнало в заплаха за иракчаните“.

Премиерът на Ирак Адел Абдел Махди определи ракетните удари на САЩ край Багдад като „агресия“, която ще отприщи „опустошителна война“.

„Убийството на иракски военен командир на официален пост е агресия срещу Ирак, държавата, правителството и неговия народ. Ударите на САЩ са грубо нарушение на условията, разрешаващи присъствието на американски войски на иракска земя“, се казва още в изявлението на премиера.

Ще доведат ли тези действия до ужесточена война между САЩ и Иран на Иракска територия предстои да разберем. Ликвидираните с ракетните удари ще бъдат погребани в събота, съобщават Иранските власти.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!