Лили Иванова подкрепи Фандъкова за балотажа, получи пожизнена пенсия от МС на следващия ден

Йорданка Фандъкова и Лили Иванова си говорят © Общество

Лили Иванова получи пожизнена държавна пенсия след решение на Министерски съвет (МС) взето вчера, ден след като тя се срещна с кандидатът за кмет на София на ГЕРБ – Йорданка Фандъкова и обяви подкрепата си за нея на балотажа в неделя.

Йорданка Фандъкова и Лили Иванова се усмихват гледайски се в очите, след като певицата подарява букет на кметът на София

Министерският съвет прие Решение за предложение до Народното събрание за предоставяне пожизнено на държавни парични награди на осем творци за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата.

Предложението е внесено от министъра на културата на основание чл. 2, ал. 1, т. 1 и чл. 3, ал. 1, т. 1 от Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нацията.

Държавни парични награди за изключителните им постижения и за цялостния им принос в областта на културата се предоставят на: Проф. Анатоли Кръстев – музикант и педагог; Анжел Вагенщайн – режисьор и сценарист; Андрей Дреников – композитор и музикант; Георги Дюлгеров – режисьор и сценарист; Иван Стайков – музикант и поет; Иван Иванов – поет; Лили Иванова – поп-изпълнител и артист; Христо Ганев – режисьор и сценарист.

За Вагенщайн можем да кажем, че е основател на издателство „Колибри“. Човек, който има сериозно финансово състояние. Същото може да се каже и за повечето от въпросните имена по-горе, които обаче в голямата си част са на преклонна възраст.

Пожизнена „награда’ на вчерашното заседание на МС получи и учителката Стоянка Настева (в размер на 500лв.)

През юли 2019 г. Народното събрание реши да бъде отпусната държавна парична награда пожизнено на г-жа Стоянка Настева в размер 500 лв. месечно за изключителни постижения и за цялостния й принос в областта на образованието.

Съгласно Наредбата за реда за предоставяне и изплащане на държавни парични награди на лица с особени заслуги към държавата и нацията, средствата за текущата година се осигуряват от централния бюджет чрез одобряване на допълнителни разходи по бюджета на съответния първостепенен разпоредител, в случая Министерството на образованието и науката, а изплащането на наградата трябва да започне от месеца, следващ месеца на приемане на решението. С настоящото Постановление се осигуряват средства в размер на 2 500 лв., необходими за изплащане на наградата, изчислени за периода август – декември 2019 г.

За следващите години средствата, необходими за изплащането на държавната парична награда, ще бъдат планирани по бюджета на Министерството на образованието и науката.

Музикантът Кирил Маричков и художникът Симеон Спиридонов пък са предложени на президента от правителството за награждаване съответно с орден „Стара планина“ и огърлие за особени заслги в своята област.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!