Лозан Панов и жена му плащат наем на себе си за апартамент, взет на „изгодна цена“ от Артекс

Лозан Панов © Общество

Инспекторът към Висшия съдебен съвет окончателно публикува имуществените декларации на магистратите у нас, след като се наложи да спре достъпа до тях за два месеца, преди които беше публикувана имуществена декларация на съдийката Мирослава Тодорова, която беше с попълнени лични данни. Явно 2 месеца са били нужни за поправката и, но все пак заветния достъп до декларациите на магистратите вече е осигурен публично. Интересното в по-горния случай освен, че бяха публично достъпни всички данни на магистратката беше, че в името на нейния файл качен на сайта на инспектората беше допълнено – „“NE SE CHISTIII!!“, което породи доста дискусии, но няма да задълбаваме отново в това.

Интересни подробности около декларацията на шефа на Върховния касационен съд (ВКС) – Лозан Панов

Да започнем оттам, че последните публикувани декларации преди „уж гафа“ с изтеклите данни на съдия Тодорова бяха от 2018 януари/февруари – 2018г. , а сега вече имаме актуални такива от януари, 2019-та. За въпросния период от година, ако съдим по имуществената декларация на Панов, то той е забогатял само с 2000 евро: (Вижте снимките, като ги сменяте със стрелките наляво и надясно)

Виждаме, че в декларацията на Панов за 2018-та, той отбелязва, че наличните му средства са 11 хиляди евро, а през 2019 – 13 хиляди евро. Спестяванията му като депозити не са се променили драстично и там все така стои сумата от около 60 хиляди лева.

Плащане на наем на себе си

Шефът на ВКС живее под наем с жена си. Явно заплатата на председател на едно от водещите съдилища у нас не е достатъчна, и магистратите у нас не получават много.  Горните неща стават ясни отново от декларацията на Панов, която е актуализирана за 2019-та година.

От декларацията му става ясно, че за година Панов е платил 11 735  или около 12 000 лв. за наем, което прави около 1000 лева на месец. На кого обаче е фирмата, която е наемател – „Ганева 2000″ ЕООД?

Както виждаме от проверка в търговския регистър, фирмата отдаваща апартамента под наем на Панов и жена му, всъщност е жена му – Елисавета Ганева, която вече е със сменена фамилия след брака – Панова, която присъства и в декларацията на Панов като негова съпруга (виж: по-долу)

За фирмата на женатана Панов – „Ганева 2000“ ЕООД няма много добри отзиви, като в сайта БГ Работодател потребители, които са работили в нея не оставят много „очароващи“ коментари по адрес на удовлетвореността си от работата си в нея, но ще счетем това за „субектвино“, въпреки, че мненията не са 1-2.

 

Но интересно защо Панов и жена му си отдават апартамент под наем, след като той всъщност е техен, че даже си плащат и такса от 1000 лв. на месец. Може би се страхуват, че ако обявят, че е техен ще бъде интересно откъде е, за колко пари е закупен, имат ли декларирани спестявания по реалната стойност на имота.

Апартаментът на Панов

Апартаментът за семейството жената на Панов закупува чрез фирмата си на 10 април, 2013г., като през това време тя вече е с него от няколко години. Продавачът е станалата скандална с множеството си продажби на апартаменти на хора във властта за по-ниска цена – „Артекс“, която взе главата и на Цветан Цветанов, а оттам тръгна и „Апартаментгейт“.

Жилището е с площ от 172 кв.м., има два прилежащи гаража (по 19 кв.м.) и се намира в луксозния столичен квартал „Изгрев“ на ул. Елемаг“ № 32 (снимки на имота може да видите по-долу, като може да кликвате върху всяка една от тях за увеличение)

Цената на придобиването е 80 000 евро или по 465 евро за квадрат, а ако се сметнат и прилежащите му гаражи – 378 евро на квадратен метър. За сравнение главата на Цветанов „изяде“ апартамент платен на цена от 627 евро, а например на Цецка Цачева, която също е пазарувала от Артекст – 670 евро. Това ще рече, че сем. Панова са се сдобили с много по-изгодна цена от Артекс, която е в пъти, пъти, пъти по-ниска от пазарната цена за апартамент от такъв тип, в такъв квартал за въпросната година. Трябва да отбележим обаче, че апартаментът е закупен преди Акт 16, което прави цената малко по-евтина.

По-горе може да видите (чрез кликване на някоя от снимките) част от нотариалния акт и банковите преводи (на 2 части – първоначална вноска и оставаща част), които жената на Панов прави към „Артекс“. Може би за изгодната цена служи фактът, че собствениците на Артекс –  Весела и Пламен Мирянови са кумуве на младото семейство Панови през 14.02.2015г., когато се състои сватбата им, а междувременно 2 седмици по-рано Панов е назначен за шеф на ВКС.  Към 2013г. обаче Елисавета твърди, че бъдещото сем. Панови и собствениците на „Артекс“ не са толкова близки, а цената била под пазарната, защото тя била включена като „инвеститор“ в проекта. Според настоящата вече г-жа Панова, тя е заплатила  25 565 евро за довършителни работи в апартамента, което допълнително е оскъпило цената му. Дори да сметнем и луксозното обзавеждане и правене на апартамента към цената на квадрат обаче, тя отново е доста под пазарната към момента.

Сградата иначе е отличена от конкурса „Сграда на годината“ с грамота за високо оценена кандидатура, а също може да отбележим, че се намира на метри от Борисовата градина, и отново както със сградите на апартаментите на Цветанов и Цачева, и тази има собствено лого и мото.

Липса на Декларации за имущество и интереси от Панов в КПКОНПИ

Защо ли, Декларация за имущество и интереси на Панов, която той задължително трябва да подаде за 2018г. липсва в КПКОНПИ (виж снимката по-долу)

 

Такава липсва и в списъка с ЛЗВПД неподали в срок декларация.  Наша проверка посочи, че откакто е избран и назначен в длъжност през 2015г., Лозан Панов въобще не е подавал такава декларация, въпреки, че е длъжен. За сравнение тук може да кажем, че Главният прокурор – Сотир Цацаров го прави, въпреки, че не е длъжен, и въпреки, че вероятно също е „скрил“ нещичко от публичността. Панов обаче решава да не се занимава с тези неща.

За последно ще кажем само, че проверка на екипа ни сочи, че ако погледнем сайтовете за имоти и цените на такива в квартал „Изгрев“ през 2013г. ще разберем, че цената на кв. м. там тогава е била над 1100 евро. Тоест, по пазарна цена жилището на Панови би струвало около половин милион лева или 232 хиляди евро. Те обаче са платили 93 хиляди лева. Изгодно, а?

 

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!