Любопитни факти за страшно веселия Хелоуин

хелоуин-вси светии-празник-тиква-пакост-лакомство © Общество

Като оставим настрана спора дали българите трябва да празнуват Хелоуин или не, денят на Вси Светии се оказва вторият най-комерсиален празник в света след Коледа.

Тиквени фенери, страховити маски и сладкиши за малчуганите са най-честите асоциации, свързани с Хелоуин

Всъщност, ритуалите около 31 октомври водят началото си от древните чествания на келтската Нова година. Тя е в навечерието на 1 ноември. Келтите вярвали, че през нощта срещу празника се отварят вратите на отвъдния свят. Те се маскирали, за да изплашат духовете.

Жени, облечени като вещици са често срещано явление на празника. Малко хора знаят обаче, че думата „вещица“ идва от староанглийски и означава „мъдра жена“.

Основният символ на Хелоуин е тиквата

Тиквата за празника е свързана с една легенда за ирландски селянин на име Джак ковачът или Стиснатият Джак. И за неговата любима храна – ряпата. Понеже Джак бил грешен, след кончината му не бил допуснат от Св. Петър в Рая. Дяволът обаче не го допуснал и в Ада. Връчил му един горящ въглен, който Джак поставил върху една куха ряпа. И така, с този фенер от ряпа, ирландският селянин бил обречен за вечни времена да скита между доброто и злото. 

Тази легенда е дала името на фенерите, направени от големи зеленчуци – първоначално те са били репи, с времето обаче са станали тикви

Освен, че може да е забавен, идеята на Хелоуин донякъде е и в това хората и най-вече децата да се изправят срещу различни фобии. Такива са фазмофобията (страх от призраци), викафобията (страх от вещерство) и никтофобията (страх от тъмно).

Съществува страх от Хелоуин. Той се нарича самхаинофобия

Хелоуин е официален празник в западнохристиянския свят. През 8 век, за да освободи хората от езическите обреди и страха от демоните, католическата църква определя 1 ноември за ден на Всички Светии.

До 8 век празникът е бил подвижен и се е отбелязвал от цялото християнско общество в първата неделя след Петдесетница, в началото на лятото

Хелоуинската еуфория достига своята кулминацията през 20 век с комерсиализирането на празника в САЩ, Великобритания и Холандия. В празника участват най-вече деца, облечени в костюми на скелети, вампири и вещици, които обикалят домовете на възрастните, за да получат лакомства.

Католическата църква предупреждава, че Хелоуин може да насочи човек към лошата и тъмна страна на живота

Според християнския канон празникът Всички Свети е свързан с почитането на паметта на хората, чрез които божията благодат слиза на земята. Те, чрез своя свят живот са ни дали пример и са ни учили на вярата. Това са Светите апостоли, пророци, мъченици, преподобни, безсребреници и чудотворци.

Днес обаче на Хелоуин се гледа предимно като на забавление.

По данни на американско изследване от 2019 г., 50 на 100 от децата предпочитат да получават шоколадови бонбони за Хелоуин, 24 процента – нешоколадови, а 10 на 100 – дъвки

д-р Илия Недин – етнолог

 

В празници като Хелоуин у нас се търси забавата, маскарада и веселието. Те по никакъв начин не замърсяват българската традиция.“ Това заяви пред Общество ОРГ етнологът доц. д-р Илия Недин.

Донякъде български еквивалент на Хелоуин са кукерските празници. Техните корени обаче са изцяло езически.

Борислав Петров, Общество ОРГ
Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!