Магданела Милтенова: Ако до 13 януари няма действия спираме превозите в страната

© Общество

Днес стана ясно, че автобусните превозвачи излизат на протест след като за тях чашата е „преляла“ с това, че ще трябва да плащат тол такси. Първоначално уговорените неща бяха за обратното. Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи говори пред Общество ОРГ след като е в Обществения съвет за дискутиране на спорните неща около въвеждането на тол системата, но в крайна сметка разбира за решенията от медиите и от интернет. Ето какво каза тя за Общество ОРГ:

Днес обявихте, че ще организирате протест. Какви са неговите цели и срещу кого е отправен?

– Поетите ангажименти от правителството към нас като автомобилни превозвачи от година насам не са изпълнени. Нито в борбата със сивия сектор, нито тол системата, нито бонус малус, нито още куп други неща.

Всъщност, май досега не се беше случвало публично пред всички медии откровено да Ви лъжат за нещо, което после да научавате от медиите, че не е станало точно така както са Ви казали? Помним, че преди 2 обществено-консултативни съвета Ви беше обещано от председателя по това време на Нац. тол управление, г-н Олег Асенов да нямате такси (автобусните фирми). На следващия обществен съвет обаче стана ясно, че такива ще има.

– Да, вие сте присъствали на първата пресконференцията на която той обяви, че автобусите ще бъдат с така наречената нулева ставка. На по-следващият обществен съвет разбрахме, че такава ще има. Не мога да Ви отговоря на въпроса какво се е случило. Може би трябва да попитате Министерски съвет.

Какво ви казаха на последния обществено-консултативен съвет по темата, когато после на пресконференцията съобщиха, че все пак автобусите ще плащат тол такси? От интервютата ни с г-н Красимир Лалов и г-н Димитър Димитров знаем, че нищо не Ви е казано, и, че нищо такова не сте обсъждали?

– Ами естествено, че нищо не ни е казано. Събраха ни, казаха ни предстои да се направи това, това, това, ние вероятно следващата седмица ще изнесем цените и толкоз. Дори цените които бяха изнесени на пресконференцията после не бяха обсъждани. Бяха само предложения.

Тоест, първо Ви казват, че няма да има такса, след това нищо не Ви казват и от пресконференцията на следващ обществено-консултативен съвет Вие разбирате, че ще плащате?

– Ние не бяхме на пресконференцията и го разбрахме от последващо публикуваният законопроект за обществено обсъждане. Но,точно така, да. Разбрахме го в последствие, а на съвета нищо не ни казаха.

В таъкв случай влиза ли във исканията Ви оставката на регионалния заместник-министър, който отговаря за тол системата – Николай Нанков, или тази бившият председател на Нац. тол управление и настоящ член на АПИ – Олег Асенов. И въобще на кой ще потърсите отговорност затова?

Ами вижте, това не е обсъждано с колегите ни. Принципно не смятам, че една оставка би решила проблема. Проблемът е на национално ниво и многократно сме казвали, че нашите искания. Вие знаете, че когато се срещнахме с премиера той каза – да, това са разумни неща, да се решат. Виждаме колко се решават. Няма нищо разумно.

Проблемите които изредихте сякаш стоят от години, а това, че Ви „излъгаха“ за тол системата сякаш е „капак“ на всичко? Така изглежда.

– Така е, да. Затова органзиираме протестни действия.

Не ми отговорихте обаче срещу кого ще са насочени те?

– Към отговорните министерства към всички тези проблеми. Министерство на финансите, на регионалното развитие и благоустройството и т.н.

Ако не премахнат тол таксите за Вас, Вие ли ще плащате за тях или клиентът?

– Клиентът не може да ги плати, защото ние работим по обществени поръчки с фиксирана тарифа на билета. Проблемът е доста по-дълбок. Той не е мислен във времето назад. Никой не е сметнал, че общината не плаща за винетката или за тол системата. Това е чиста форма на концесия и ако тя се възлага превозвачът би могъл да определя сам цените.

Какво смятате да направите, ако исканията от бъдещия Ви протест Ви не бъдат изпълнени скоро?

– Ако до 13 януари не видим конкретно свършени ангажименти, които се поемат ще спрем с протестите. Ако дотогава обаче няма такива ще преустановим превозите.

В цялата страна ли смятате да се случи това?

– В цяла България, да. Това са почти всички градове. Иначе протестът ни ще започне на 13 декември. Той ще бъде символичен чрез поставяне на плакати. Ще се организира също във всички градове. Един месец ще караме с въпросните плакати.

Г-н Красимир Лалов, заедно с г-н Димитър Димитров за които Ви споменах по-рано (синдикати на различни организации на товарните превозвачи на Национално и международно ниво) заявиха, че също са в стачна готовност заради тарифите, които заявиха, че ще вдигнат сериозно цените. Мислите ли, че може да си сътрудничите с тях за един общ протест догодина?

– Нямаме координация за такива действия, защото не сме го коментирали още. Ние обаче сме доказвали, че с колегите от товарните превози имаме единна позиция, когато това касае двата бранша и когато това касае обществото, така че бихме си сътрудничили, да.

Екипът ни се свърза и със собственика на една от големите автобусни компании у нас – „Юнион-Ивкони“ – Георги Атанасов, както и със гл.секретар на Асоциацията на автобусните превозвачи – Симеон Милушев. Te обявиха, че твърдо подкрепят действията на конфедерацията на автобусните превозвачи към която членуват и въпросните действия са координирани с всички автобусни компании в страната.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!