Медицинските сестри в МБАЛЛББ „СВЕТА СОФИЯ“ подадоха колективна молба за напускане

Медицински сестри от белодробна болница Света София © Общество

Това заявиха те пред медиите по-рано тази сутрин.

Още през вчерашния ден сестри от инфекциозното отделение в белодробната болница „Света София“, където от вчера се настаняват хора със съмнения за коронавирус, чиито тестове все още не са проверени се оплакаха, че нямат никаква подготовка за въпросните пациенти – липсват им предпазни маски, които да вършат работа, предпазни облекла, както и консумативи.

По-късно здравния министър и председателя на оперативния щаб за справяне с коронавируса заявиха, че директора на РЗИ София е заявил, че за там са изпратени защитни маски и облекла, за което е потвърдил и директора на болницата.

Сестрите обаче бяха на друго мнение. Тази сутрин те потвърдиха вчерашното си твърдение и обявиха, че единствено реакцията на медиите е направила така по-късно да им бъдат донесени „някакви защитни материали“, като обявиха, че те отново не са в пълен комплект.

Те бяха в компанията на синдикален лидер от „Национален синдикат за защита“ и заявиха, че всички сестри в инфекциозното отделение на болницата са подали молба за напущане.

Причината е, че нямат достатъчно защита, не са обучени как да работят с въпросния вирус, нито как да взимат проби. Освен това нямало официално нареждане какво точно трябва да правят и заповедите именно за това се променяли всеки ден, като те обявиха, че от края на миналата седмица досега са приемали болни с грип, болни със симптоми за коронавирус, хора за изследване на коронавирус и т.н.

„Не можем да търпим повече това. Всеки ден заповедите се сменят. От вчера приемаме хора със съмнения за коронавирус. Нямахме защитни облекла, маски. Не сме обучени какво трябва да правим. Кой ще дойде да ни обучи. Правилно ли взимаме пробите. Какво трябва да правим за да изпълним медицинския си дълг. Всеки ден от седмицата има нови заповеди и сменяме нещата с които се занимаваме. В инфекциозното отделение сме 2 сестри – постоянни, а другите идват от други болници. Сега те спират да идват, а ние напускаме. Ще напуснат и други наши колежки“, заяви една от сестрите пред болницата.

Синдикатът който беше с тях заяви, че предстои мини меидинска криза в болницата, която вероятно ще присъства и на други места, тъй като държавата не е била подготвила медицинските кадри за такива условия и те не искат да рискуват живота си, както и живота на пациентите в такива условия.

Общество ОРГ

Print0

Коментари · 6

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 • Avatar 12 мар. 2020 в 01:17

  Оволнят-опражняване!
  Пфф е гати тъпака хабер си няма от граматика,тръгнал да коментира…

 • Avatar 11 мар. 2020 в 20:58

  Към Стоян Молков – пише се с У уволнят. Другото няма да го коментирам

 • Avatar 11 мар. 2020 в 16:56

  Тези медицински кадри да се оволняват веднага без право на опражняване на професията до живот!

 • Avatar 11 мар. 2020 в 16:30

  Уважаема госпожо ,Димитрова ,сега е момента да покажете жертвоготовността си и да отодете да помагате в болницата!

 • Avatar 11 мар. 2020 в 14:01

  Защо да рискуват живота си за дребни стотинки без предпазно облекло и мръсотия в болницата прави са….Димитрова като си толкова умна иди ти да работиш там…

 • Avatar 11 мар. 2020 в 12:53

  ЧЕ КОЙ В СВЕТА Е БИЛ ПОДГОТВЕН ЗА ТОЗИ ВИРУС ??? АМА ДА СЕ НАМЕРЯТ ПРИЧИНИ ДА ИЗБЯГАТ Е ПО-ЛЕСНО…………

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!