Менда Стоянова определи бюджета като пица с пармезан и кашкавал, БСП предлагат „бюджет на развитието“

Менда Стоянова © Общество

„Пицата остава. През годините към нея сме добавили пармезан, а сега към нея ще има и шунка“

това заяви председателят на парламентарната комисия по финанси – Менда Стоянова днес от трибуната на Народното събрание.

За пръв път има балансиран бюджет. Досега винаги сме имали бюджетен дефицит, макар и с политика за неговото намаляване, за да стигнем до 2020 г., когато бюджетът ще бъде с нулев дефицитПравилната политика е да харчиш толкова, колкото имаш като приходи.

Шунката отива там, където има повече работа, квалификация, образование – секторите с висока добавена стойност, обясни тя.

Ако искаме всеки да получава според потребностите си, но да внася според възможностите си, говорим за други принципи, към които г-жа Нинова (Корнелия Нинова, лидерът на БСП – б.р.) има афинитет, заяви още Стоянова.

От своя страна лидерът на червените заяви, че БСП ще предложи „бюджет на развитието“, защото този на правителството е бюджет на застоя:

Корнелия Нинова говори от трибуната на Народното събрание за бюджет 2020

„Обикновено мнозинството и правителството гледа на бюджета като на счетоводство. Даже определихте бюджета като взел-дал. Предлагаме ви друг подход на дискусия за бюджета. Не този, който казва „има Х количество пари, нека да видим как да ги раздадем и разпределим, а обратно”. Имаме ето тези проблеми в държавата, нека да видим как да ги решим. Да започнем с най-наболелите въпроси, по някои от които мисля, че сме единодушни.

Първо демографската криза. Всички сме единодушни, че това е огромен проблем за България, без оглед на политическите и партийните ни различия. Решава ли бюджетът с мерките, които предлага този проблем, или поне започва ли да го решава? Не, изобщо. Няма политика за децата. Няма политика за младите семейства, няма политика за увеличаване на продължителността на живота и политика към възрастите хора. Детските остават същите, за младите няма никакви стимули за отглеждане на деца, за започване на бизнес. За възрастните хора се предвижда само увеличение на пенсиите с 6 %, които сами разбирате, че не са достатъчно. Разбира се, ние както винаги ще предложим своята алтернатива, като семейно подоходно облагане, за да подпомогнем младите хора, които работят и отглеждат деца, помощи за второ и трето дете на работещи родители, учебник за един предмет, за един клас до 12 клас, безплатен за цялата страна, както и преизчисляване“на всички пенсии“, заяви Нинова, като какво още каза тя може да видите във видеото по-долу.

Пълният законопроект на бюджет 2020, който днес беше обсъждан в парламента може да видите ТУК.

 

Общество ОРГ

Print0

Коментари · 1

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!