Министерски съвет отпусна нови 634 000 лв. за помощ на други държави

Министерски съвет © Общество

Въпросните пари се отпускат ден след като правителството отпусна нови 200 хиляди лева в помощ на Албания.

Правителството одобри сключването на споразумения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изпълнението на проекти по линия на официалната помощ за развитие в 7 държави: Република Сърбия, Република Северна Македония, Косово, Украйна, Република Молдова, Република Армения и Виетнам.

Финансираните от България 10 проекта са на обща стойност 634 372 лева и са насочени към повишаване качеството на образованието и гарантиране на равен достъп в условията на мултикултурна среда в страните партньори. Проектите ще спомогнат и за разработване на мерки за повишаването на капацитета на малкото и средно предприемачество, подпомагане на демокрацията и изграждането на активно гражданско общество чрез насърчаване на активността на младите хора.

Освен тези средства вчера бяха удобрени и 500 хиляди лева за българските общности в близките страни до нас.

„Министерският съвет отпусна 500 000 лв. за финансирането на проекти на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна, Молдова, както и на организации на граждани в Република Северна Македония с българско самосъзнание. Парите ще бъдат насочени към бюджета на МВнР за 2020 г.

Решението има за цел да спомогне на организациите за укрепване на тяхната структура, създаване на възможности за разширяване на дейността им за съхраняване на българската идентичност сред общностите зад граница, както и на публичното им присъствие в съответните държави.

То е потвърждение на последователната политика на правителството на България за гарантиране и реализиране правата и интересите на българските общности в чужбина при спазване на местното законодателство и нормите на международното право“, казват от Министерство на външните работи.

Припомняме, че преди ден Ви информирахме, че дотук страната ни за по-малко от година е раздала 440 хиляди лева на Албания, 100 хиляди лева на Сирия и 1,48 млн. лв. за Сомалия в различни кампании за помощ, което нарежда страната ни като една от най-социално ангажираните с оглед положението си на най-бедната страна в ЕС.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!