Mинистерски съвет отпусна нови близо 50 милиона на Националното тол управление

Автомобил на Националното тол управление © Общество

На вчерашното си редовно заседание Министерски съвет отпусна нови 49,4 милиона лева за Националното тол управление.

Поясняваме, че въпросните средства са „нови“ близо 50 милиона, защото през юли тази година Ви информирахме, че правителството отпусна 90 милиона лева на Националното тол управление, а по-рано през годината имаше и други траншове.

Всички траншове от правителството към Националното тол управление (НТУ) през 2019г. са около 200 милиона лева.

Ще повторим същото, което написахме и преди 5 месеца, защото то все толкова важи повече и повече:

„Странно е й, че такива пари са дават на НТУ, след като бившият вече шеф на тол управлението и настоящ член на управителния съвет на АПИ от няколко дни – Олег Асенов няколко пъти на различни срещи по повод въвеждането на тол системата повтори (включително и в парламента), че НТУ се издържа от компенсаторните такси и наложените глоби“.

И отново водещият въпрос тук е при положение, че НТУ се издържа само, интересно къде отиват парите?

746,3 млн. лв.  са очакваните приходи от тол системата, която вече беше отлагана 3 пъти, и вероятно с оглед голямото недоволство на транспортния бранш и неразбориите в чисто организационен план ще бъде отложена и за 4-ти път на 1-ви март следващата година.

За сметка на това вече близо 200 милиона са дадени с неясна цел на Националното тол управление, което уж се издържа само, а другите пари вече са раздадени за ремонт на пътища. Да – раздадени, без всъщнсот да ги има. Дали ще ги има скоро е въпрос с голяма неизвестност, който е по-скоро с отрицателен отговор с оглед обстоятелствата.

Иначе вчера Министерски съвет пише като мотиви за дадените близо 50 милиона на НТУ:

„Те са за възстановяване на разходи, направени за сметка на бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ от началото на годината на база фактическо изпълнение. Средствата са предназначени за текущи и капиталови разходи.

За издръжка на Националното тол управление са предвидени 46 003 750 лв. От тях 11 000 200 лв. са за възстановяване на разходи по договора за проектиране, изграждане и въвеждане на електронната система за събиране на пътни такси на база време и на база изминато разстояние. Останалите средства са за оборудване на работни помещения на НТУ, разходи за поддържане на автомобилите на тол контрола, на терминалите за самотаксуване, режийни разходи и т. н

Капиталовите разходи са 3 412 070 лв. От тях част от средствата са за софтуерна разработка за вторична интеграция между Агенция „Митници“, МВР и НТУ за пътни такси и разрешителни, счетоводен софтуер и др“, казват от пресцентъра на правителството, като допълват, че средствата за НТУ се планират по централния бюджет, а не към този на МРРБ и се отпускат само с постановления на МС.

Именно за „оборудването на работните помещения на НТУ“ Ви информирахме през миналия месец, като тогава от НТУ се обърнаха към нас, че въпросните средства не са изцяло за НТУ, а част от тях са за оборудване на помещения в АПИ.

Колко още пари ще се излеят в бюджета на Националното тол управление преди тол системата да е започнала не се знае, но е ясно, че при още няколко отлагания те ще са близо 1/2 от приходите от тол системата за година.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!