Министерски съвет реши да купим 15 хиляди машини и да гласуваме само с тях на следващите избори

Министерски съвет © Общество

Това обяви днес на редовното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов.

Той заяви, че според него въпросната промяна няма да донесе почти никаква промяна и, че „просто ще се изхарчат едни пари“.

„Възлагам на Томислав Дончев и на ЦИК за следващите избори да се гласува само машинно. Щом така искат, ще похарчим едни милиони да купим машини. Къде ще ги съхраняваме, как ще ги поддържаме, какво ще ги правим парламента ще каже“, заяви Борисов.

По-късно Дончев допълни, че разчетите показват, че трябва да се закупят поне 15 хиляди машини с резервите, които „щом оттук нататък ще се гласува машинно, трябва да са си на държавата“, заяви вицепремиерът.

По въпроса вече се работи. За целта на следващото гласуване във всяка избирателна секция ще има машина и вотът ще бъде осъществен посредством машинно гласуване.

15 000 трябва да бъде поне броят на машините за да има и резервни. Освен това трябва да се избере кой от съществуващите три типа машини да бъде използван. Има нужда от прецизиране на законодателството. За мен е глупост да поддържаме паралелно две системи и на хартия и машинно. Това прави изборите необосновано скъпи. Щом желанието на народа и на повечето партии е да се гласува на машини, то трябва да се гласува на машини. Не виждам причина да съществува паралелен хартиен ред за гласуване. Това означава двойни разходи“, каза още Дончев прехвърляйки топката към парламента.

Борисов допълни за финал, че не знае как щели да се направят машините така, че да съдържат всички преференции, партии и т.н., но „като всички се упражняват по наш адрес по тая тема и ние се включваме в общия хор“.

Една от поредните „резки“ промени в мнението на управляващото мнозинство и в случая на премиера е факт и поради кампанията, която ПП „МИР“ предприе в последните няколко седмици. Същите се „закотвиха“ пред Министерски съвет всеки ден, като събраха десетки хиляди подписи в подкрепа на исканията им за машинно гласуване. Днес те обявиха „Победа“ чрез статус на лидера на партията – бившият общински съветник Симеон Славчев.

Победа!!!Преди минути Министерски съвет взе решение незабавно да се въведе машинното гласуване!Благодаря на всички,…

Posted by Симеон Славчев on Wednesday, 12 February 2020

Общество ОРГ

Print0

Коментари · 1

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!