Мицотакис е новият премиер на Гърция, Борисов го поздрави по телефона

© Общество

Лидерът на „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис ще положи днес клетва като министър-председател на Гърция, след като партията му спечели убедително вчерашните парламентарни избори в южната ни съседка с повече от 40% вот. Това значи, че Мицотакис ще има комфортно мнозинство с около 160 депутатски места за сметка на 86-те депутати, които ще получи СИРИЗА на Ципрас за своите 31,5 процента вот.

Сред първите поздравили Мицотакис са били българският премиер Бойко Борисов и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Българският премиер е посочил, че е уверен в отличните перспективи за развитие на ползотворното сътрудничество в двустранен, регионален и в европейски план.

Освен сътрудничеството между двете държави, акцент в телефонния разговор между Борисов и Мицотакис са били работата за европейското развитие на България и Гърция, транспортните коридори, инфраструктурните проекти и др.

Спечелилата изборите партия получава 50 депутатски места бонус и се нуждае от 151 депутати в 300-местния парламент, за да има мнозинство.

На изборите за Европейски парламент през май „Нова демокрация“ спечели 33,11 на сто от гласовете срещу 23,78 на сто за СИРИЗА.

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!