Мръсен въздух в пъти над нормата в цяла България

Опасно мръсен въздух има днес на територията на цяла България. © Общество

Въздухът в София е малко по-чист от вчера

Голямо и опасно за здравето на хората превишение на нормите за прахово замърсяване на въздуха се отбелязва в цялата страна. За това алармират от airsofia.info и airbg.info. С изключение на няколко планински райони, качеството на въздуха е лошо на територията на цялата страна.

В столицата въздухът е малко по-чист от вчера, но все още смогът е опасен за здравето на хората.

С цели 10 пъти над допустимата норма е въздухът в някои части на кварталите „Бояна“, „Манастирски ливади“ и „Студентски град“

Кметът на София Йорданка Фандъкова призова столичани да не се отопляват на твърдо гориво и да използват повече градския транспорт.

София се намира в котловина и когато има безветрие, ситуацията с мръсния въздух се влошава още повече. Лекарите са категорични, че продължителното дишане на мръсен въздух може да се отрази и на най-здравия организъм. Увеличава се в път ии рискът от остри респираторни заболявания на долните дихателни пътища, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), рак на белия дроб, исхемична болест на сърцето и инсулт.

Здравните специалисти и обясняват, че единственото истинско спасение от мръсния въздух са мерките на държавно ниво. Това важи в пълна сила за бедни държави, в които хората нямат елементарна здравна култура. И за хора, които не осъзнават, че да се топлят с пластмаса или да шофират всеки ден 20-годишен дизелов автомобил е опасно за самите тях.

Добрата новина е, че утре най-сетне се очаква вятър. Тоест, въдухът вероятно ще се поизчисти.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!