МС отпусна 1 милиард лева на МРРБ за учредяването на общ "Български ВиК Холдинг " ЕАД – София

Петя Аврамова © Общество

Днес на редовното си заседание Министерски съвет реши да отпусне 1 милиард лева на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за учредяване на „Български ВиК Холдинг “ ЕАД – София

Днешното заседание на Министерски съвет започна директно от разискването на точка Б-7 от дневния ред – „Проектопостановление за удобряване на промени по бюджета на МРРБ за 2020г. във връзка с учредяването на еднолично холдингово дружество с държавно участие и капитал – „Български ВиК Холдинг“ ЕАД – София.

„С предложения проект на разпореждане се учредява гоустройството за учредяване на „Български ВиК Холдинг “ ЕАД – София. Той ще е изцяло държавна собственост с капитал от 1 млрд. лв., който ще се формира с парична вноска от държавата. Средставата ще бъдат преведени към бюджета на МРРРБ за 2020г. според предлагания проект на постановление.

„Българският ВиК Холдинг“ ЕАД – София ще е с предмет на дейност, придобавиане и управление на участие в дружества от отрасъл ВиК и дружества с отрасъл ремонт и подмяна на ВиК инфраструктура. Предвижда се в срок до 6 месец след учредяването на холдинга акциите и дяловете които държавата притежава в съществуващите ВиК дружества и в дружества свързани с осъществяване на предмета на дейност на холдинга да бъдат внесени капитално чрез съпортна вноска. С техният размер ще бъде увеличен капиталът на компанията.

Правата на държавата в холдинга ще се осъществяват чрез Министъра на регионалното развитие и благоустройството.

„Българският ВиК Холдинг“ ЕАД – София ще бъде принципал на всички ВиК дружества в страната. Той ще има двустепенна система на управление – надзорен и управителен съвет. Членовете на надзорния съвет – 5 на брой ще бъдат избирани от Министъра регионалното развитие и благоустройството, а на управителния съвет – 3 на брой ще бъдат избирани от надзорния съвет.

Холдинговото дружество ще осъществява по адрес на дъщерните си дружества управление и контрол, техническа помощ, консултации, участие и финансиране свързани с организационните им дейности по оперативни програми, предоставяне на гаранции и други.

С оглед на обстоятелството на това, че ВиК дружествата се явяват бенефициенти по ОП „Околна среда 2014-2020г.“ не се предвижда холдинга да упражнява правомощията на възложител в обществените поръчки по вече сключените административни договори.

Целта е дългосрочност и осигуряване на дългосрочен модел на финансиране на отрасъл „ВиК“ и свързаните с него стратегически цели. Гарантиране на качествени ВиК услуги при предоставяне на достъпна цена за това. Създаването на холдинговото дружество е в съответствие с разпоредбите на чл.5 от Закона за публичните предприятия“, заяви Петя Аврамова, чиято оставка беше искана не веднъж и два пъти в последните дни и седмици.

Заседанието завърши с 2 поставени задачи от премиера към други министри:

 „До другата сряда още две задачи – първата е вносът и изсносът на боклук. Да наложим временен мораториум докато сме сигурни, че това което е по документите влиза в страната. Да ми го гарантирате. Има брюкселски директиви.

И второто с Емо Караниколов да опишете всички ВЕЦ-ове, които ползват питейна вода. На първо място ни е питейната вода, Петкова след това производството на ток. До другата сряда това трябва да бъде направено. Важно е за енергетиката – водната енергия е най-изгодна, защото дава пиковата енергия и ни балансира системата, но много внимателно това тримата министри да го подготвите за следващата сряда, заяви премиерът Борисов.

Цялото заседание вижте във видеото по-долу:

Министерски съвет (16.01.2020г.)

Министерски съвет от днес 16.01. реши да се учреди учреди общ "Български ВиК Холдонг " ЕАД – София, който да управлява ВиК дружествата в страната. За учредяването се отпускат 1 млрд. лв. на МРРБ от бюджета за 2020 година.

Posted by Obshtestvo on Thursday, 16 January 2020

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!