САЩ иска отпадане на лотарията за зелените карти, но премахна визите за Полша

Андрей Дуда Доналд Тръмп © Общество

На фона на предложения по-рано през тази година законопроект в конгреса на щатите за отпадане на лотарията със зелените карти за страните, в които това се провежда, който беше подкрепен и от президента на САЩ – Доналд Тръмп, то през миналата седмица те решиха да премахнат визите за Полша.

През изминалите дни Тръмп официално одобри гражданите на Полша да могат да пребивават в САЩ за до 90 дни без виза.

„Скоро ще подпиша и вече подписах няколко предварителни документа. Ще предоставим на Полша пълно отменяне на визите“, заяви Тръмп пред Белия дом.

Разрешението на президента обаче не е достатъчно. От неговата администрация обясниха, че след номинацията на Полша и одобрението и от Тръмп, министерството на вътрешната сигурност ще трябва да извърши оценка на рисковете и при одобрение, гражданите на Полша ще могат да пътуват и останат в САЩ до 90 дни с цел почивка или бизнес търговия.

На другия полюс в който са държави като България, Румъния и Хърватия (като държави от ЕС, които са с визов режим в САЩ) се очаква през есента да бъде гласуван законопроекта за свалянето на лотарията за зелените карти. Така достъпът на хора до САЩ ще бъде ограничен още за въпросните държави.

Припомняме,че президентът Радев се срещна с Доналд Тръмп на 74-тата сесия на Общото събрание на ООН и поиска облекчен режим на пътуване до САЩ за българските граждани:

„Отмяната на визите ще бъде знак, че съответства на стратегическите ни отношения със САЩ – отношения на съюзници, партньори и приятели. Така го разбирам аз и това трябва да стане факт“, каза Радев.

Критериите на САЩ обаче са такива, че безвизов режим получават държави с по-нисък праг на отказани визи от 3% за година. В България този цифрата е все още около 11%.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!