Наказателната процедура към България за „Натура 2000“ е заради МОСВ

Наказателната процедура срещу България за Натура 2000 е заради Министерството на околната среда и водите, твърди Сметната палата. © Общество

Това сочи одитен доклад на Сметната палата

Наказателната процедура, която е започната от Европейската комисия (ЕК) срещу България заради „Натура 2000“ е предизвикана от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Това става ясно от одитния доклад на Сметната палата за периода от 2016 до 2018 година.

Оказва се, Екоминистерството е забавило заповеди за обявяването на голяма част от защитените зони от мрежата „Натура 2000“

Става дума за забавени заповеди на министъра, отнасящи се до 211 защитени зони от общо 341 одобрени за България от Европейската комисия. Забавянето е към дата 31 юли 2019 г.

Заповедите е трябвало да се издадат в 6-годишен срок от момента на одобрението на зоните и тъй като това не се е случило, не са били определени и режими за опазването им. Тъкмо това е и причина за започналата наказателна процезура, твърдят наши източници в Сметната палата.

Липсва стратегическа рамка на дългосрочна политика

Сметната палата предупреждава за пропуски в националното законодателство, което не е хармонизирано с европейското. На министъра на околната среда и водите Нено Димов са дадени 9 препоръки, а на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева – две препоръки. Те трябва да предприемат мерки за изпълнението им в срок до края на 2020 г.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!