Нанков обяви, че проблемтие във ВиК сектора не са прости като пътните и въвеждането на тол системата

Петя Аврамова © Общество

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова даде пресконференция по повод информацията за задаващо се бедствено положение относно снабдяването с вода на много общини в страната.

„Воден апокалипсис в България не се задава. Появилите се през последните дни информации за състоянието на водоизточниците и язовирите в България са спекулации, които целят насаждане на страх сред населението.“, заяви Аврамова днес.

„Ако някой се опитва да всее страх у хората за липсата на вода, то това е абсолютно непочтено“, подчерта Аврамова и допълни, че темата се използва от БСП, която вероятно се готви за дебатите в парламента.

„Вероятно се подгрява за тези дебати, но смятам, че е некоректно това да става чрез заиграване със страха на хората“.

„Бих искала да получавам конструктивни предложения от опозицията по време на парламентарните дебати. Очакваме да се обсъди идеята за обединението на ВиК дружества в холдингова структура, която да поема като буфер проблемите в отрасъла“, заяви още Аврамова.

„Добре е да се обсъди и идеята за единна цена на водата в цялата страна, както е при електроенергията, като се запази прагът на социална поносимост. Подготвен е доклад с мерки за стабилизиране на ВиК отрасъла, които тепърва ще се обсъждат за намиране на най-добър вариант“, заяви министърът.

„Язовирите се следят всекидневно. По данни, които се събират в МОСВ за наличните водни обеми в язовирите, ако водните количества в яз.„Тича“ се използват само за питейно – битови нужди, ще стигнат поне за 30 месеца; в яз.“Камчия“ – за 10 месеца; в яз.“Асеновец“ – за 4,5 месеца; в яз.“Бебреш“ – за поне 3 месеца“, подчерта Аврамова.

Както вчера Ви информирахме обаче, вече сме чували тези думи в малко по-различен словоред от няколко други министри, дори за същите обекти, които в момента са в бедствено положение, като речите са били доста по-гръмки.

Пресконференцията за медиите все пак продължи. Министърът обясни още, че воден режим към момента е в сила само в малки села в Ловечко, Габровско и в Сливенска област.

„Всички ВиК дружества са предупредени да следят денонощно нивата и при необходимост да предупреждават своевременно кметовете за евентуално въвеждане на режими. Хората трябва да знаят, че е по-добре режим на водата да бъде въведен по-рано, отколкото когато стане късно“, каза Аврамова.

На пресконференцията беше представен и месечният график на МОСВ за използване на водите на комплексните и значими язовири:

За питейно водоснабдяване са разпределени 6,25%

За промишлено използване – 2,12 %

За производство на електрическа енергия – 84,96%

За екологични нужди – 6,47%.

„ВиК секторът е един от най-недофинансираните през последните години, като за подобряване на състоянието на ВиК мрежата в страната са необходими над 12 млрд. лв., каза зам.-министърът  на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който както отново Ви разказахме вчера, преди 3 години обяви проект за 32 млн. лв. инвестиция в язовир „Студена“, свързана и с подмяна на инфраструктурата на водопровода.

„И докато при пътищата чрез въвеждането на тол система този проблем е на път да бъде решен и пътният сектор да стане първият, който ще е на абсолютна самоиздръжка, във ВиК отрасъла е по-сложно, заяви Нанков.

Дали обаче министър Нанков е наясно с това, че само през 2019г. допълнително отпуснати средства към Националното тол управление са над 200 млн. лв., без то да е получило реално нито 1 лев от тол системата до момента? Дали той също е наясно, че на година държавата ще плаща стойността на тол системата в лицензи, поддръжка, заплати и други разходи и че бившият директор на Националното тол управление не знае колко всъщност излиза тя?

Иначе, според него причината за проблемите във ВиК сектора е, че ВиК услугата не може да се предлага изцяло на пазарен принцип и трябва да се запази прагът на социална поносимост. По думите му в новия Закон за ВиК, който е в процес на подготовка, темата за социалната поносимост трябва да се обвърже със социалните помощи. 

Държавната статистиката показва, че несъбраните вземания от ВиК операторите от частни абонати за миналата година са над 80 млн. лв.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!