НДУ отказват продажба на бордови устройства на превозвачите, предлагат 2г. договор и абонамент

Рамка, която ще следи за преминаването на коли за тол системата на автомагистрала © Общество

С този проблем се сблъскаха превозвачите 5 дни преди началото на тол системата.

Магдалена Милтенова, която е председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи обяви, че от регистрираните в АПИ Национални доставчици на услуги за електронно събиране на пътни такси (НДУ) са обявили, че не могат да предоставят бордови устройства за продажба на превозвачите. Предложено им е единствено абонамент на въпросните:

„Едни от членовете ни искат да излезнем на 1-ви март на протест, друго отказват да подпишат договорите. 6-7 хиляди автомобила на наши членове все още не са регистрирани по нито един вариант за бъдат таксувани с тол системата.

Знаете ли какво е записано в договорите на въпросните НДУ-та между тях и АПИ? Че могат да продават или отдават под наем бордовите устройства, никъде не пише, че може да се въвежда абонамент. Няма как да сме безучастни с това, което се случва. Договорите които ни се предлагат са за около 15-16лв. без ДДС за 2 години, това не са никак малко пари“, заяви Милтенова

Ето го и предложението на сайта на ТОЛЛ ПАСС (на НДУ „Интелигентни трафик системи“ – дъщерно дружество на австрийската фирма „КАПШ“, която изработи тол системата ни)

Според него превозвачите могат да се „възолзват от специална цена“ от 16,90лв. на месец за бордово устройство с 24 месечен договор, за който при прекратяване дължат неустойка.

В отговор на въпросното изказване на председателката на Конфедерацията на автобусните превозвачи, членът на УС на АПИ и бивш шеф на Националното тол управление – проф. Олег Асенов заяви, че не смята, че въпросните такси са големи.

„16лв. изобщо не е непостижимо или някакво число, което има за цел да направи сериозен търговски оборот oт приходи към НДУ-тата. Аз не познавам тол система, която да е стартирала в някоя държава и 100% от парка да е бил оборудван. За мен „план Б“ – няма. Аз съм уверен в това което правим.

Договорът, който ние сме сключили с доставчиците, дава възможност за различни начини на предоставяне на устройството – или под наем, или чрез закупуване. В общите условия е записано, че и двата начина за предоставяне на услугата са възможни. И вече самият доставчик сам избира кой да избере. Щом не са пуснали за продажба бордовите устройства явно към момента това е тяхното решение“, заяви професор Асенов.

С оглед горното изказване можем да съдим, че държавата в лицето на АПИ не е защитила особено много интереса на превозвачите. Те от своя страна в лицето на различните браншови организации в транспортния бизнес обявиха, че ги притеснява и малкото на брой фирми доставчици в бранша (НТУ-та). Сайтът на БГТОЛ сочи, че към момента регистрираните официално такива са 4:

С решение на УС на АПИ № 20969 от 18.12.2018 г. е регистриран „Интелигентни Трафик Системи“ ЕАД като Национален доставчик на услуги (НДУ).

С решение на УС на АПИ № 21578/19 от 18.03.2019 г. е регистриран „Телетол“ АД като  Национален доставчик на услуги (НДУ).

С решение на УС на АПИ №22130/19 от 16.05.2019 г. е регистриран „Конкорд Смарт Инфраструктура“ АД като Национален доставчик на услуги (НДУ).

С решение на УС на  АПИ №22932/19 от 09.08.2019 г. е регистриран „Иком“ ООД като Национален доставчик на услуги (НДУ)“, сочат регистрите на сайта на Националното тол управление в сайта „БГ ТОЛ„.

НДУ, което обаче реално сключва договори е само едно, поради това, че дружеството „Конкорд Смарт Инфраструктура“ е обявило на сайта си, че продава само винетки, но всъщност продава и бордови устройства – нещо, което повечето превозвачи обаче не знаят. Компанията „Иком“ пък към момента дори не е упомената със свой уебсайт или приложение в сайта на Националното тол управление и АПИ. Другата компания не е преминала процедурата по „оперативна съвместимост“ за която екипа ни Ви информира не веднъж, че е „вратата, която се отваря за фирми, които са допуснати от власта“. В тази връзка една от компаниите – „Телетол“ през миналата година подаде сигнал до прокуратурата и Европейската комисия за нередности в АПИ и Националното тол управление.

Тоест, към момента в продажбата на бордови устройства има монопол, който се поддържа спрямо „Интелигентни трафик системи“.

С оглед на гореизброените неща не е ясно дали тол системата ще заработи на 1 март – тази неделя, когато това е планувано, но поне засега официалните лица не дават изгледи това да не се случи. След като обаче ощетени ще бъдат всички транспортни компании, ако НДУ-тата продължават с въпросните условия, то ако превозвачите склонят да плащат въпросните абонаменти, цените ще се отразят отново върху крайния потребител.

Другият вариант за отчитане на изминатото разстояние за превозвачите е чрез т.нар. „доставчици за декларирани данни“ (ДДД), които да предоставят данните на НДУ чрез сключен договор с него, който пък да ги предоставя на АПИ. Сключен договор между НДУ-тата и въпросните GPS доставчици към момента обаче няма, тъй като въпросните поддържат монополизацията на бранша. Дори и да имаше обаче превозвачите ще трябва да платят за GPS устройство, за инсталирането му и след това месечна такса за въпросната услуга (освен стойността, която ще заплащат по тол системата).

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!